Αντίδοτο στην κρίση είναι οι ανοιχτοί ορίζοντες των «Γιορτών της Γης», στη Βλάστη Κοζάνης, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές οι οποίοι καλούν τον κόσμο να συμμετέχει σε ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται για 13η χρονιά, από 11 έως και 14 Ιουλίου, από την Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης «ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ » και ολοκληρώνονται με γλέντι, μέσα στο δάσος με τα χάλκινα της Orkestar Celal Agusevi.

Εκτός από συναυλίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπο, παρουσιάσεις της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων και το αφιέρωμα «Κοινωνική οικονομία- 1963 – 2013». 

Το 1963 μια σουηδική ανθρωπιστική οργάνωση εγκαθιστά στην Βλάστη ένα πρόδρομο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του «σουηδικού» υφαντουργείου και τα 25 από το τέλος του εγχειρήματος, προγραμματίζονται ξεναγήσεις, προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας και συζητήσεις.

Το καθημερινό εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ (από 8 που ήταν πέρσι) και η αγορά του αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κατασκήνωση στον λόφο του Άη Λια που δεσπόζει στο χωριό.