Ο Λάμπρος Φιλίππου και το avant garde μουσικό σχήμα YIANNEIS παρουσιάζουν - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - μία απρόσμενη πρόταση, την παράσταση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», από το ομώνυμο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού, στην Πειραιώς 260, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.

Χρησιμοποιώντας τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», το ποίημα από το οποίο προήλθε ο Εθνικός Ύμνος, ο Λάμπρος Φιλίππου μιλά για την έλλειψη ελευθερίας, τον άνθρωπο ως υποκείμενο και αντικείμενο, την αμηχανία της αλήθειας, τα λάθη που τιμωρούνται και παρουσιάζει την ελληνική οικογένεια «σε όλο της το μεγαλείο».

Οι άνθρωποι και η αμηχανία της αλήθειας

Η παράσταση απαρτίζεται από τρία μέρη. Στο πρώτο, την ελευθερία υμνεί μια 20άχρονη κοπέλα γεννημένη και μεγαλωμένη στις Βρυξέλλες, η Δάφνη, η οποία έχει σπουδάσει στη Θεατρολογία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τιμωρείται για όποιο λάθος κάνει στον χειρισμό του λόγου ή σε άλλη λειτουργία της ως ηθοποιός, από έναν νεαρό άνδρα, που σε κάθε λάθος της, της πετάει έναν κουβά με νερό. Ο νεαρός άνδρας παίρνει τις εντολές από έναν άλλο άνδρα, που εμφανίζεται με προφίλ φασιστικό, άγριος και σκληρός. Τιμωρείται και ο νεαρός, όταν δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Το κοινό καλείται να πάρει θέση.
 

Στον αντίποδα, βρίσκεται η 50χρονη κυρία Αλεξάνδρα, η αφηγήτρια του δεύτερου μέρους. Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Ξυνονέρι Καρδίτσας, όπου ζει μέχρι σήμερα, δεν έχει δει ποτέ θέατρο, έχει μάθει να αντιμετωπίζει τη ζωή άκριτα, αναπαράγοντας παραδεδομένες αντιλήψεις και θεώρηση της ζωής. Αναγκασμένη να υπακούει, έρχεται στην παράσταση να πει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. «Η αλήθεια είναι το μόνο πράγμα που σε ξεπερνά. Η αλήθεια είναι το μόνο πράγμα, που μπορεί να σε φέρει στην απόγνωση» λέει ο Λάμπρος Φιλίππου.


Η επιλογή των προσώπων δεν είναι τυχαία. Ανάμεσα στα δύο μέρη, υπάρχει το ενδιάμεσο μέρος, ένα avant-garde live music show, που, σε συνδυασμό με την προβολή video, συνομιλεί με το κείμενο, τα πρόσωπα και το ίδιο το κοινό. Ένα ολοζώντανο θέαμα, μια ενστικτώδης αντίδραση, μέσα από ένα καθαρό, συμπαγές και ολοκληρωμένο καλλιτέχνημα. Με την ακρίβεια κλασικής ορχήστρας και το δημιουργικό χάος του πανκ, το εικαστικό αποτέλεσμα της παράστασης αναμένεται να συζητηθεί.

Μιλώντας για την παράσταση - στην οποία περιέχεται γυμνό και γίνεται χρήση strobe light, ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Σε αυτό το πρότζεκτ, μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και η αμηχανία της αλήθειας. Τα λάθη τιμωρούνται, όπως τιμωρούνται τα πλήθη όταν επαναστατούν». Με τη σειρά τους, οι YIANNEIS συμπληρώνουν ότι «προσβλέπουν στην παρουσίαση της παράστασης σε κοινωνίες και άτομα με έντονο πολιτικό και κοινωνικό αίσθημα».

Ταυτότητα παράστασης


Σκηνοθεσία: Λάµπρος Φιλίππου, live music performance: YIANNEIS. Πρώτο μέρος: ηθοποιοί: Δάφνη Ιωακειμίδου - Πατακιά, Λάμπρος Φιλίππου, Γρηγόρης Μπαλλάς, μουσικοί: YIANNEIS. Ενδιάμεσο μέρος: μουσική - performance: YIANNEIS, φωνή -  conception: Λάμπρος Φιλίππου, φωνή – πιάνο – ακορντεόν - loops & samples: Νίκος Ζαδές, κιθάρες: Μπάμπης Τυρόπουλος, κοντραμπάσο – φωνή: Ilya Algaer, φλάουτο – φωνή - wind controller: Δημήτρης Πετράκης, τύμπανα – φωνή: Άρης Καλλέργης, video projection: Λάμπρος Φιλίππου - Anouk Arra. Δεύτερο μέρος: ηθοποιός: Αλεξάνδρα Φιλίππου, μουσικοί: YIANNEIS, camera - performance: Anouk Arra - Χαράλαμπος Κρεκουκιώτης - Mike Rafail, σχεδιασμός ήχου: Κώστας Δασκαλάκης, ηχολήπτης σκηνής: Μάκης Χατζηαντωνίου, σχεδιασμός φωτισμού: Νικόλας Μπουντούνης.

Η ομάδα Χώρος προσεγγίζει το αρχαίο θέατρο μέσα από σπαράγματα των τριών τραγικών και κομμάτια από το Σύσσημον του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η «Άσκηση Επίδαυρος-Σύσσημον» είναι ένα συμφωνημένο σημάδι μεταξύ του θιάσου και των θεατών, μια απελπισμένη κίνηση να αποκτήσουν φωνή τα στόματα αυτών που δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα». [31 Αυγούστου, 21:00 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου]«Χιλιάδες λέξεις» για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών
 

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 - Κτήριο Η: Ταύρος - Αθήνα (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65 - ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.