Η Gallery Kourd στο Λυκαβηττό, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ιωάννας Ξανθοπούλου με τίτλο “Ζωγραφική” έως 19 Μαρτίου 2011.

Η Ιωάννα Ξανθοπούλου γεννήθηκε το 1965 στη Γερμανία. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Βελουδάκη (1985 – 1989) με δασκάλους τους Σπύρο Κουκουλομάτη, Πέτρο Κουφοβασίλη και Θεόδωρο Πάντο. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές. Από το 1986 συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ομάδας «ΣΥΝ». Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε.

Ο εικαστικός Μανώλης Πεταλάς, σημειώνει για το έργο της:

« …Στα έργα της Ξανθοπούλου διαπιστώνουμε πρωτίστως, την απόλυτη ευημερία του σχεδίου. Βασικά θεσμικά συστατικά της ζωγραφικής πράξης, όπως το χρώμα, χρησιμοποιούνται με έκδηλη συστολή και φειδώ και πάντα, υπό μορφή αποδυναμωμένης πυκνότητας, μη διεκδικώντας ισοδύναμο ρόλο στη λειτουργία του έργου.

Παρόλα αυτά, τα έργα της εκτιμώνται ως έργα αδιαφιλονίκητης πληρότητας, ως έργα ατόφια και απόλυτα ολοκληρωμένα κι αυτό, γιατί το σχέδιο της Ξανθοπούλου διακρίνεται από οξυδέρκεια, πλαστική πληθωρικότητα και υπερβάλλον σθένος, που το αναγάγουν σε απόλυτο ηγεμόνα της δοκιμαζόμενης επιφανείας...

Ο σεβαστός και πλέον αρμόδιος εικαστικός δάσκαλος και μέντορας της Θ. Παντός, λέει πάνω σε αυτό: «Κάθε σχέδιο της Ξανθοπούλου θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα ολοκληρωμένο έργο»... Τόσο πολύ φαίνεται να τον έχει εντυπωσιάσει η ιδιοφυής ικανότητα της καλλιτέχνιδας, το είδος αυτό της δημιουργίας.

Κι εγώ προσωπικά, αν και θεωρώ τη γνώση και τη χρήση του χρώματος, θεμελιώδες και αυτονόητο συστατικό της ζωγραφικής γραφής, εκτιμώ ότι παρά την χρωματολογική τους διακριτικότητα, τα έργα της ενστερνίζονται και εκφέρουν έναν προσωπικό και δριμύ εικαστικό λόγο, μια καθόλα ολοκληρωμένη εικαστική αφήγηση, με προδιαγραφές εκτενούς μέλλοντος και ευρείας αποδοχής…»

στην Kourd Gallery έως 19/03/2011

Πληροφορίες:

Kourd Gallery: Κασσιανής 2 & Φαναριωτών, Λυκαβηττός

Ημερομηνία Διάρκεια έκθεσης: Από 10 Φεβρουαρίου έως και 19 Μαρτίου 2011. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή, Τετάρτη – Σάββατο 11.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, 11.00 – 16.00, Κυριακή κατόπιν συνεννόησης

Πληροφορίες Τηλ.: 210 - 6426 573