Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Σύντροφε Μεγαλειότατε...». 

Το θεατρικό έργο «Σύντροφε Μεγαλειότατε...» (Χαρίλαος ο Β') γράφτηκε τη δεκαετία του '70 από τον Αλέκο Σακελλάριο και διασκευάστηκε για να προσαρμοστεί στην εποχή μας, διατηρώντας ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά του, νοτισμένο από στοιχεία που θυμίζουν αριστοφανική αρχαία κωμωδία, με έντονα τα στοιχεία της πολιτικής σάτιρας και παρωδίας. 

Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία και τη διαφθορά. Η κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών, θυμίζουν τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών που γνωρίσαμε από τους Ιππής (424 πχ), ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Παπαδιαμάντη, γεννώντας στο θεατή προβληματισμό που αφορά στη δική του αποκλειστική ευθύνη… την απορρέουσα από τις ατυχείς του επιλογές σε καταστροφικές πολιτικές και σε ανίκανα πολιτικά πρόσωπα.

Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο που προκαλεί η -δήθεν- αθωότητά τους, οι ψεύτικοι έρωτες και η γύμνια τους, το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία.

Πρόγραμμα Περιοδείας:

10 Ιουλίου: Ίλιον 12 Ιουλίου - Καισαριανή
14 και 15 Ιουλίου: Θεσσαλονίκη - ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
26 Ιουλίου: Γαλάτσι
27 Ιουλίου: Ωροπός
29 Ιουλίου: ΨΑΡΡΑ
30 και 31 Ιουλίου: ΧΙΟ - ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΩΔΩΡΑΚΗΣ
1η Αυγούστου: Οινούσες 3 Αυγούστου - Μεγάλο Πεύκο
10 Αυγούστου: Βίλια
24 Αυγούστου: Μέγαρα
25 Αυγούστου: Κριεκούκι
26 Αυγούστου: Μάνδρα
29 Αυγούστου: Κορυδαλλός

Τον Σεπτέμβριο ο θίασος θα παρουσιάσει την κωμωδία σε δήμους της Αθήνας.

Σκηνοθεσία και διασκευή κειμένου: Γιάννης Ζαφείρης