current views are: 1

11 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση20:37

Έκθεση για το ολοκαύτωμα των Θεσσαλονικέων Εβραίων στη Φλώρινα

Έκθεση για το ολοκαύτωμα των Θεσσαλονικέων Εβραίων πραγματοποιείται στο μαρτυρικό Λέχοβο της Φλώρινας.

Δημοσίευση 20:37’
αρθρο-newpost

Έκθεση για το ολοκαύτωμα των Θεσσαλονικέων Εβραίων πραγματοποιείται στο μαρτυρικό Λέχοβο της Φλώρινας.

Στις 23 Ιουλίου του 1943 οι δυνάμεις κατοχής της χώρας πυρπόλησαν το χωριό Λέχοβο νότια της Φλώρινας.

Ήταν η πολλοστή φορά στα 400 και πλέον χρόνια της ιστορίας του, που το περίφημο αυτό χωριό “προσέφερε” στους ελληνικούς αγώνες. Οι κάτοικοί του μετείχαν ενεργά στο Μακεδονικό αγώνα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αλλά και στην εθνική αντίσταση κατά των Γερμανών (ως αντίποινα στην ενεργό συμμετοχή τους οι Γερμανοί πυρπόλησαν και λεηλάτησαν το χωριό).

Μετά την απελευθέρωση το Λέχοβο μετονομάστηκε σε “Ηρωικό”, οι κάτοικοι όμως αντέδρασαν και τελικά το χωριό ξαναπήρε το ιστορικό του όνομα.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την καταστροφή και τη λεηλασία της μαρτυρικής κοινότητας του Λεχόβου και στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης οι διοργανωτές (ο σύλλογος Λεχοβιτών “Ο Προφήτης Ηλίας”) σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν μεγάλη έκθεση φωτογραφίας από την δισχιλιετή παρουσία των Εβραίων στο μακεδονικό χώρο. Με την ίδια εκδήλωση τιμάται η μνήμη των 50.000 Θεσσαλονικέων εβραϊκού θρησκεύματος που δολοφονήθηκαν με το Ολοκαύτωμα.

Η έκθεση με τίτλο “Θεσσαλονίκη, μητέρα του Ισραήλ” που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι θα είναι ανοιχτή για το κοινό το διάστημα 15 Ιουλίου με 30 Αυγούστου, στην παλαιά Αστική Σχολή Λεχόβου.

Πρόκειται για εμβληματικό πετρόκτιστο κτίριο του 1900, το μοναδικό που διασώθηκε από το ολοκαύτωμα της 23ης Ιουλίου 1943. Το κτίριο βρίσκεται στην πλατεία του Λεχόβου.

Το Λέχοβο από το 1998 χαρακτηρίστηκε μαρτυρικό χωριό και είναι μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και Πόλεων της Ελλάδας.