Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας την παράσταση του έργου του Ευριπίδη, «Ελένη».

Σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη και με πρωταγωνιστές την Πέμη Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο, η παράσταση – μετά την επίσημη πρεμιέρα της, που πραγματοποιήθηκε  στην Καλαμάτα, και το ταξίδι της στο Αγρίνιο - παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

«Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη»
 

Η «Ελένη» είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Άλλωστε, η ίδια η υπόθεση του έργου τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία, αλλά στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του Ευριπίδη, στην Τροία πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη, αμόλυντη, αθώα και άσπιλη, περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στον γάμο της. Κι έτσι, ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό», όπως γράφει και ο Γιώργος Σεφέρης στη δική του «Ελένη».

Πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού

Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού, κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που ένα τέτοιο έργο απαιτεί, ενώ τονίζεται η «πιραντελική» διάστασή του με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».
Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζεται με τον ήχο ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων, μιας και ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης, έχει διεθνή αναγνώριση σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο στον τομέα της αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης, μουσική: Νίκος Ξανθούλης, χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, οργάνωση παραγωγής: LP ART. Παίζουν: Πέμυ Ζούνη (Ελένη), Αντώνης Καφετζόπουλος (Μενέλαος), Νίκος Αρβανίτης (Τεύκρος), Αντώνης Καρυστινός (Θεοκλύμενος), Νίκη Παλληκαράκη (Θεονόη), Γιάννης Κοτσαρίνης (Α΄ αγγελιοφόρος – Διόσκουρος), Γιώργος Τσαπόγας (Β΄ αγγελιοφόρος – Διόσκουρος), Ευγενία Μαραγκού - Εύα Κάρτσακλα (γριές). Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.

Πληροφορίες


Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: κάτω διάζωμα: 30 ευρώ, άνω διάζωμα: 25 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.Το Φεστιβάλ Αθηνών και τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιηθεί τελικώς μόνο μία παράσταση στις 15 Ιουλίου στο Ηρώδειο.
Ο λόγος της ακύρωσης της δεύτερης παράστασης είναι η γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τρίτη 16 Ιουλίου.
Τα προπωλημένα εισιτήρια της δεύτερης παράστασης (16/7) μπορούν να ανταλλαγούν με εισιτήρια αντίστοιχης τιμής για τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Όποιος δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να ανταλλάξει το εισιτήριό του μπορεί να ζητήσει να του επιστραφούν τα χρήματα πίσω.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών:
Πανεπιστημίου 39 (εντός της στοάς Πεσματζόγλου),  Σάββατο 09.00 - 15.00, Δευτέρα - Παρασκευή 09.00 - 17.00.
Την Κυριακή και κάθε μέρα στα ταμεία του Φεστιβάλ στο Ηρώδειο από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ.