Τις πύλες του ανοίγει και πάλι, την Τετάρτη 17 Ιουλίου, το ανακαινισμένο Μουσείο Θεόφιλου, του οποίου η νέα περίοδος λειτουργίας εγκαινιάσθηκε αργά το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε έναν περίπου χρόνο από την έναρξή τους,  και είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για τη στέγαση των έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου.

Κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αντικαταστάθηκε η σκεπή του κτηρίου, έγινε εγκατάσταση θέρμανσης και κατάλληλου φωτισμού. Επίσης, επισκευάστηκαν οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν τον κλιματισμό, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, την αποστράγγιση και την πυρόσβεση.

Η ανακαίνιση κόστισε 171.000 ευρώ και το ποσό αυτό χρηματοδοτήθηκε εξ’  ολοκλήρου από πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης- Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Εκτός από την ανακαίνιση του κτηρίου, στο υπουργείο Πολιτισμού στάλθηκαν 51 πίνακες που ήθελαν συντήρηση, κόστος το οποίο ανέλαβε το ίδιο το υπουργείο. Από αυτούς έχουν συντηρηθεί μέχρι τώρα 30 πίνακες και αναμένεται η ολοκλήρωση της συντήρησης των υπολοίπων, ώστε να επιστρέψουν όλοι μαζί στο Μουσείο.

Σήμερα, στο Μουσείο φιλοξενούνται 35 πίνακες που δεν εστάλησαν στην Αθήνα,  καθώς διατηρούνταν σε καλή κατάσταση. Τα συγκεκριμένα έργα που εκτίθενται στο Μουσείο ανήκουν στην ώριμη περίοδο της ζωγραφικής του καλλιτέχνη.
Το Μουσείο Θεόφιλου πρόκειται να λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η ιστορία 

Το Μουσείο ανεγέρθηκε το έτος 1964 σε ένα προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος, με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade). Το 1965 ο Teriade το δώρισε στο Δήμο της Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή, και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο.
Το κτήριο είναι κτισμένο με μυτιληνιά πέτρα σε χρώμα ροδί, που ταιριάζει απόλυτα με τον απέραντο ελαιώνα που το περιβάλλει. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου. Τα θέματα των έργων είναι παρμένα από την ιστορία, την μυθολογία αλλά και την λαογραφία. Αναπαριστούν επίσης σκηνές από την καθημερινή ζωή, ενδυμασίες, τοπία κ.ά..