Με στόχο να μας ξεναγήσει στις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού σινεμά μέσα από ένα ταξίδι νοσταλγίας και αναζήτησης το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, διευρύνει και γεωγραφικά τις δράσεις του με κατεύθυνση βόρεια και καλεί το κοινό στην καταπράσινη γειτονιά της Νέας Ερυθραίας.

Εκεί, στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, σήμερα στις 21.00 θα γίνει η προβολή της ταινίας του Ν. Παπατάκη, «Φωτογραφία» (1986).

Αν στους «Απέναντι» ο Γιώργος Πανουσόπουλος παρατηρεί την κοινωνία της εποχής του εκ των έσω, στην «Φωτογραφία», ο, γεννημένος στην Αιθιοπία, Νίκος Παπατάκης απεικονίζει τη σκοτεινιά που σκέπαζε τη χώρα καταγωγής του κατά τα χρόνια της χούντας μέσα από το κάτοπτρο της νοσταλγίας και την ερημιά της μετανάστευσης.

Πρόκειται για την ιστορία του Ηλία (ερμηνεύει και εδώ ο Άρης Ρέτσος), ενός νέου από την Καστοριά, που υπό το βάρος του αριστερού οικογενειακού παρελθόντος αποφασίζει να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στο Παρίσι, πηγαίνοντας να βρει τον Γεράσιμο, έναν μακρινό συγγενή της μητέρας του. Μαζί του παίρνει μονάχα τη φωτογραφία μιας άγνωστης, την οποία συστήνει στον τελευταίο ως αδερφή του. Αυτό το φαινομενικά αθώο ψέμα αποτελεί, ωστόσο, το έναυσμα για μια σειρά δραματικών γεγονότων.

Η προτελευταία ταινία του Ν. Παπατάκη φιγουράρει αδιάλειπτα στις κορυφαίες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά, ενώ παρά το ότι εκτυλίσσεται ως επί το πλείστον στο Παρίσι συνιστά μία από πλέον διορατικές φιλμικές ματιές που έπεσαν πάνω στη γεμάτη πληγές νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.

Το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.