Το Ελληνικό φεστιβάλ του Σίδνεϊ θα παρουσιάσει στο Όπερα Χάουζ την παράσταση "Καφέ-Ρεμπέτικα", η οποία έχει αποσπάσει πολλούς επαίνους από θεατές και κριτικούς.

Το "Καφέ-Ρεμπέτικα" είναι μία δραματική ιστορία στο περιθώριο των αστικών πόλεων της δεκαετίας του '30, όπου αναπτύχθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι. Η μουσική, το θέατρο και ο χορός ενώνονται επί σκηνής, με κοινό σημείο αναφοράς την υποκουλτούρα που ενυπάρχει στα ρεμπέτικα.

Ευρισκόμενοι σε κατάσταση απόγνωσης και υπό τους ήχους του Ρεμπέτικου, οι άνδρες και γυναίκες που συμμετέχουν στο έργο δημιουργούν μια "ουτοπία αποδοχής, σεβασμού και απειθαρχίας", όπως τονίζουν οι συντελεστές στο σημείωμά τους που συμπληρώνουν:

"Στο τοπικό κρησφύγετο συγκεντρώνονται οι μουσικοί, οι αναρχικοί, οι πρόσφυγες, οι κομμουνιστές, οι ιερόδουλες και οι "μάγκες". Οι χαρακτήρες ενώνονται με το πάθος για τη ζωή, την αγάπη τους για την μουσική και την ανάγκη τους να χορέψουν. Σε μία περίοδο σκληρών συνθηκών και ακραίων καταστάσεων αναπτύσσουν δεσμούς σχεδόν σαν να είναι οικογένεια. Αντιμέτωποι με την προσωπική τους καταστροφή, στις οικογένειες και τον τρόπος ζωής τους, οι χαρακτήρες συγκρούονται και δοκιμάζονται. Τίποτε όμως δεν πτοεί το ηθικό τους- για μερικούς ούτε ο θάνατος.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκονται ο Σταύρακας, που τον υποδύεται ο βραβευμένος ηθοποιός Αντώνης Νικαλακόπουλος και η Αρετή που την ενσαρκώνει η Jenny Vuletic. Καθώς η σχέση τους περνά διάφορα στάδια δοκιμασίας και αντοχής, ο Σταύρακας καλείται να ξεπεράσει την ηθική κρίση αλλά και τους περιορισμούς που υπάρχουν στην ζωή του μάγκα.

Στο έργο παίζουν ακόμη οι: Lucy Najm, Κατερίνα Κοτσώνη, Στηβ Μουζάκη, Θωμάς Παπαθανασίου και Πήτερ Στεφάνου. Η μουσική αποδίδεται από το συγκρότημα "Rebetiki" με τους Αχιλλέα Γιανγκούλλη, Tony Iliou, Τάκη Δημητρίου και Αργύρη Αργυρόπουλο.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Stephen Lloyd Helper, ο οποίος έχει συγγράψει το έργο μαζί με τον Θωμά Παπαθανασίου, ενώ συνέδραμαν και τα στελέχη τους συγκροτήματος "Rebetiki". Ο φωτισμός και τα σκηνικά γίνονται από ομάδα με επικεφαλής τον βραβευμένο με διάκριση "Tony Award" Nigel Levings. Η παράσταση είναι στα αγγλικά. Τα τραγούδια είναι στα ελληνικά, και συνοδεύονται από αγγλικούς υπότιτλους.

Το έργο θα ανεβεί από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2011 στο Όπερα Χάουζ.