Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ένα πολιτιστικό και ακαδημαϊκό γεγονός με παγκόσμια ακτινοβολία διεξάγεται το φετινό καλοκαίρι στην Αθήνα. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (XXIII World Congress of Philosophy) που θα πραγματοποιηθεί 4-10 Αυγούστου θα θέσει την ελληνική πρωτεύουσα ως το κέντρο της παγκόσμιας φιλοσοφίας.

Το παρών θα δώσουν πάνω από 3.000 σύνεδροι από 105 χώρες, ενώ, οι συμμετοχές (φοιτητές, προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων) αναμένεται να ξεπεράσουν τις 4.000.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Βουδούρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου τόνισε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Ελλάδα αλλά και το θέμα του «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου της φιλοσοφίας που θα βρεθούν στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά και στις εκδηλώσεις σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι o επικεφαλής της FISP, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φιλοσοφίας θέλησε να δώσει εορταστικό χαρακτήρα στο Συνέδριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα πάμε να γιορτάσουμε τη φιλοσοφία εκεί που γεννήθηκε».

Το συνέδριο περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία σε επτά διαφορετικές γλώσσες.

Ανάμεσα στους συνέδρους περιλαμβάνονται ο Γιούρκεν Χάμπερμας και ο Ουμπέρτο Έκο, ενώ αναμένονται 400-430 σύνεδροι από τη Ρωσία και περίπου 300 από την Κίνα.

Φιλοσοφικές συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη, την Ακαδημία Πλάτωνος και την Αγία Φωτεινή Ιλισσού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος», με τις θέσεις να είναι σχετικά περιορισμένες.

«Το συνέδριο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ακαδημαϊκή κοινότητα, για τον πολιτισμό μας. Και είναι ένα στοίχημα που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ήδη κερδηθεί» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητής Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος. «Είναι το μεγαλύτερο πολιτισμικό γεγονός του καλοκαιριού, αλλά και της πενταετίας, μπορούμε να πούμε».

Ο ίδιος μίλησε και για «ψυχολογικό στοίχημα» αφού είναι «ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ελλάδα ονειρεύεται, οι άνθρωποί της εργάζονται για έναν κοινό στόχο. Δεν είμαστε η χώρα του τίποτα, της μιζέριας και της αποτυχίας».

Ο κ. Βουδούρης έκανε αναφορά και στις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου (του δεύτερου μεγαλύτερου της Αττικής μετά το Πεντάγωνο) στις οποίες συμμετέχουν εθελοντικά φοιτητές αλλά και μέλη του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου «για να έρθει ο κόσμος να δει ευπρέπει και καθαριότητα και όχι πολυτέλεια», όπως τόνισε.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των εργασιών θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, στο κτίριο της Φιλοσοφικής, στον 6ο όροφο θα γίνει έκθεση ζωγραφικής με τη συνδρομή των Σχολών Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο «Σοπενχάουερ» που έχει συγγράψει ο ίδιος.

Η έναρξη του συνεδρίου θα συνοδευτεί από συναυλία στο Ηρώδειο με έργα κλασσικής μουσικής που έχουν ελληνικό θέμα, αλλά και με έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (διεξάγεται κάθε πενταετία) τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και οργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης (φιλοξενεί τον ιστότοπο του Συνεδρίου) και τη στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Είναι απαραίτητο να γυρίσει η φιλοσοφία στη γνησιότητα του τρόπου ζωής των φιλοσόφων» ήταν το μήνυμα του κ. Βουδούρη, με το οποίο έδωσε το στίγμα της μεγάλης αυτής διοργάνωσης που διεξάγεται με την προσωπική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, παρά τη δυσκολία ανεύρεσης πόρων.