Μια θλιβερή σελίδα της ιστορίας μας, η γενικευμένη εκδίωξη του ελληνογενούς πληθυσμού της Τουρκίας κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η άφιξή του στην Ελλάδα, ζωντανεύει σε μία ακόμα πόλη της Κρήτης μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό.

Μετά την παρουσίασή της στον Άγιο Νικόλαο, η έκθεση «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», με τη συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της  ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.ΑΣ και του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, επισκέπτεται την Ιεράπετρα.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Κύρβεια 2013, θα εγκαινιαστεί στο Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα Ιεράπετρας, σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, με την ομιλία του ιστορικού Νίκου Ανδριώτη, με θέμα «Η άφιξη και η εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη» και με αφηγήσεις προσφύγων για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Εμπλουτισμένη ανασύνθεση

Η Βασιλική Γεωργαντά από το Λιβίσι.

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου, αποτελεί εμπλουτισμένη συνέχεια της αρχικής έκθεσης, με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007.

Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες, η έκθεση καταγράφει τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη, αποτυπώνοντας τις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας τους ζωής, την καινούρια καθημερινότητά τους και την προσπάθεια για αποκατάσταση. Ξεκινώντας από το πολιτικό - ιστορικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζει πορτρέτα προσφύγων, προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς, αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, με τεκμήρια που ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τη δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία.

Πλούσιο αρχειακό υλικό

Τα τεκμήρια αυτά προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων τους και μελετητών.

Στον εμπλουτισμό της έκθεσης  συντέλεσαν τα ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν από φορείς της Αθήνας, όπως το Μουσείο - Αρχείο ΕΡΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ, το Λύκειο των Ελληνίδων και η Εστία Νέας Σμύρνης.

Πληροφορίες
Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα Ιεράπετρας (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων): Δημοκρατίας 31, Ιεράπετρα – Κρήτη, τηλ.: 2842 340326.