Τι μπορεί να συμβεί πριν από την πτώση; Μια βουβή χορογραφία για «το παρόν που μας διαφεύγει και για το αόριστο μέλλον», είναι η νέα δημιουργία της ομάδας Vasistas με τίτλο «Domino», που θα παρουσιάζεται από τις 23 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) στις 20.30.

Η νέα δουλειά των Vasistas αναφέρεται στην κατάρρευση μιας εποχής, μιας γενιάς, ενός οικονομικού συστήματος, ενός ζώντος οργανισμού. Οι «Vasistas» δημιουργούν στη σκηνή πολλαπλές απόπειρες επαναλειτουργίας του κοινωνικού συνόλου, πριν τη συνολική κατάρρευση.

Η δραματουργία βασίζεται στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Παιχνίδια σφαγής», εφαρμόζοντας στο έργο τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς κώδικες και τη σκηνική γλώσσα, που εξελίσσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια.

Στη σκηνή εναλλάσσονται στιγμιότυπα, θραυσματικά ταμπλό ενός κόσμου, όπου το τέλος πλησιάζει, όπου άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το κενό. Με τρόπο επείγοντα, παράλογο και νοσταλγικό.

Το ηχητικό και αισθητικό σύμπαν της παράστασης δημιουργείται από πρώιμες, ξεχασμένες ηχογραφήσεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και χορογραφίες της ίδιας εποχής. «Κινητοποιούμε κάτι από το εύθραυστο παρόν μας πραγματοποιώντας μια συλλογική πτώση προς τα πίσω» σημειώνει για την παράσταση η ομάδα Vasistas.

Η ομάδα ενεργοποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Επιδιώκει τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς τη σκηνική πράξη σε έναν άμεσο διάλογο με το παρόν. Προτείνοντας μια δραματουργία που δεν καθορίζεται από μια λογική κειμένου ή γραμμικής ιστορίας και χρησιμοποιώντας ελάχιστα τεχνικά ή σκηνικά μέσα, η ομάδα ενορχηστρώνει «κινούμενες εικόνες» και δημιουργεί τον ρυθμό τής εκάστοτε ιστορίας σαν μια μουσική χορογραφία σε παρόντα χρόνο.

Τη σκηνοθεσία του «Domino» επιμελείται η Αργυρώ Χιώτη. Ερμηνεύουν οι: Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Αριάν Λαμπέντ κ.α.