Η Σερβία παρέδωσε, σήμερα, στην Τουρκία αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν, κατά τη διάρκεια συνοριακών ελέγχων, στα σύνορα Σερβίας- Κροατίας, το 2004.

Τα αντικείμενα επιστράφηκαν στην Τουρκία, σε τελετή που έγινε στο Βελιγράδι, παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

Η Σερβία επέστρεψε στην Τουρκία 1.485 νομίσματα και άλλα 379 αρχαιολογικά αντικείμενα, της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, που κατασχέθηκαν στη συνοριακή διάβαση Μπατρόβτσι, μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας, το 2004.

"Η Τουρκία έχει πάρει πίσω σχεδόν 3.000 αντικείμενα (αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) από το 2003 έως σήμερα", δήλωσε ο κ. Γκιουνάι και πρόσθεσε πως "ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν αντικείμενα, που έχουν αδικαιολόγητα αποκτήσει".

Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Πολιτισμού, Νέμποϊσα Μπράντιτς, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Σερβία συνεργάζονται αγαστά όχι μόνο στον πολιτιστικό, αλλά και σε άλλους τομείς.