Με τέχνη και μαεστρία ανάμεσα στην κοφτή και φουσκωτή κουταλιά, το Μουσείο Μπενάκη ετοιμάζεται τον Σεπτέμβριο να τρατάρει καφέ και γλυκό του κουταλιού, σερβιρισμένα επάνω σε δίσκους του 19ου αιώνα, από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, η έκθεση «Η τέχνη της φιλοξενίας. Ζωγραφισμένοι δίσκοι του 19ου αιώνα από την Ελλάδα και την Τουρκία» δίνει μια πρώτη γεύση των εκθέσεων που διοργανώνει για τη φθινοπωρινή περίοδο το Μουσείο Μπενάκη, αποκαλύπτοντας, σε πρώτη φάση, τελετουργικά μυστικά της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το νεοσύστατο ελληνικό κράτος της εποχής. 

Το αποτέλεσμα είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών, σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ λειτουργικότητας και διακοσμητικού χαρακτήρα, σε επιμέλεια Ξένιας Πολίτου και Φλάβιας Νέσση.

Το φθινόπωρο (27/9) φέρνει και πάλι στις αίθουσες του Μπενάκη της Πειραιώς τον Γιάννη Τσαρούχη και συγκεκριμένα αυτή τη φορά, την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη, μέσα από χρονολογικές ενότητες αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε στην καλλιτεχνική του πορεία. Ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία, τα ακούσματα, τις γνωριμίες του, τις συναναστροφές του, τους δασκάλους του. 

Η «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας Μέρος Ι (1910-1940)» συντίθεται από φωτογραφικό υλικό, κείμενα και συνεντεύξεις του Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου με τίτλο «Σπουδή για ένα πορτρέτο». 

Επίσης, στο κτίριο της Πειραιώς (30/9) το ελληνικό κοινό θα έρθει σε επαφή με το έργο του διάσημου Ελληνο αμερικανού καλλιτέχνη Thomas Chimes (1921-2009), από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του, από τη Φιλαδέλφεια. Η έκθεση εκπληρώνει και την επιθυμία του ίδιου του καλλιτέχνη να εκθέσει στη χώρα καταγωγής του. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αμερικανική Locks Gallery και το Ίδρυμα Κωστόπουλου.

Η μετάβαση τον Οκτώβριο γίνεται στο κτίριο της Πειραιώς μέσα από ένα φωτογραφικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες (3/10). Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοϊας, καθώς και τον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έως τον μετέπειτα μαζικό τουρισμό. Περίπου 350 φωτογραφίες, που επιλέχθηκαν έπειτα από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η επιμέλεια είναι των Αλίκης Τσίργιαλου, Φανής Κωνσταντίνου, Κωστή Αντωνιάδη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης των Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων, γνωστή και ως Oracle.