Τον προσωρινό δανεισμό σπαράγματος τοιχογραφίας, αρμοδιότητας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες προκειμένου να παρουσιαστεί στην έκθεση «Μια θάλασσα από νόμους: Από τον Ιάκωβο τον Α' ως τη Ναύπακτο», εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Η τοιχογραφία του 15ου αιώνα ονομάζεται «Παναγία των Καταλανών» (Madonna Catalana) και απεικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα, καθισμένη σε μαξιλάρι, μέσα σε παραδείσιο τοπίο και ανάμεσα σε δύο οικόσημα. Η ονομασία της οφείλεται στα οικόσημα αυτά, που θεωρήθηκαν αρχικά ότι ανήκαν στους Καταλανούς, οι οποίοι κυβερνούσαν την Αθήνα τον 14ο αιώνα. Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στα ερείπια του ναού του Προφήτη Ηλία κοντά στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και πιθανολογείται ότι ήταν τοποθετημένη πάνω από την είσοδό του. Ως έργο, ανήκει στα «φραγκοβυζαντινά», μια κατηγορία έργων της εποχής της φραγκοκρατίας, που συνδυάζουν στοιχεία της βυζαντινής παράδοσης και της δυτικής τέχνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τα λατινικά αρχικά F-A και L-S έχουν ταυτιστεί με αυτά των ονομάτων του Φλωρεντινού Φραντσέσκο Ατσιαγιόλι (Francesco Acciajuoli), Δούκα των Αθηνών μεταξύ 1451 αι 1460, και του γενοβέζου ευγενούς Λορέντσο Σπινόλα (Lorenzo Spinola). Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 700ής επετείου της Μάχης του Κηφισού (ή Μάχη του Αλμυρού), που έγινε στις 15 Μαρτίου 1311 κοντά στον Αλμυρό Θεσσαλίας μεταξύ του φραγκικού Δουκάτου των Αθηνών και της Καταλανικής Εταιρείας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Θερβάντες (τηλ. 210 3634117) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μεσογείου από τις 21 Μαρτίου 2011 έως τις 18 Απριλίου 2011. Το ΚΑΣ ενέκρινε επίσης τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας του έργου.

Την ίδια ημέρα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την προσωρινή εξαγωγή εννέα αρχαίων έργων, αρμοδιότητας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και των Α΄, Ζ΄και ΚΑ΄ ΕΚΠΑ, προκειμένου να παρουσιαστούν σε έκθεση που θα γίνει στη Ρώμη.

Η έκθεση θα έχει τίτλο «The Face of Powerful: The Roman Portrait between Republic and Empire» και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Καπιτολίνι (Musei Capitolini) από τις 10 Μαρτίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2011. Το ΚΑΣ ενέκρινε επίσης τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για την εκτίμηση της οικονομικής αξίας των έργων.