current views are: 1

10 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση05:49

Άντονι Λονγκ στο newpost: H Ελλάδα θα τα καταφέρει ξανά

Για τη φιλοσοφία ως τρόπο ζωής μιλάει στο newpost ο καθηγητής Ελληνιστικής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, Άντονι Λονγκ.

Δημοσίευση 05:49’
αρθρο-newpost

Για τη φιλοσοφία ως τρόπο ζωής μιλάει στο newpost ο καθηγητής Ελληνιστικής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, Άντονι Λονγκ.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Βιτζηλαίο

Για τη φιλοσοφία ως τρόπο ζωής μιλάει στο newpost ο καθηγητής Ελληνιστικής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, Άντονι Λονγκ.

Ο βρετανοαμερικανός καθηγητής, που μετράει πάνω από 160 δημοσιεύσεις στην πλούσια ακαδημαϊκή πορεία του, λατρεύει τη χώρα μας και την ελληνική φιλοσοφία, στέλνοντας μήνυμα προς την Ελλάδα της κρίσης.

Όλη σας η ζωή και η ακαδημαϊκή καριέρα έχει συνδεθεί με την Ελλάδα και την ελληνική φιλοσοφία. Φαίνεται πως λατρεύετε τη χώρα μας και την πνευματική της κληρονομία…

Οι δύο πρώτοι απόφοιτοι που δίδαξα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πριν από πολύ καιρό, πριν από 45 χρόνια, ήταν από την Ελλάδα. Έκαναν πολύ καλή καριέρα στην Ελλάδα, η μία εξ αυτών ήταν η πολύ καλή μου φίλη, η ακαδημαϊκός Μυρτώ Δραγώνα. Είχα πολλούς έλληνες φοιτητές, με ιδιαίτερη ευγένεια, έκανα μαθήματα στα Ελληνικά και αγάπησα την Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα, αν και λίγο ανήσυχος εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που ακούμε. Αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο σταθερά στην Ελλάδα απ’ ότι φοβήθηκα ότι θα ήταν.

Πιστεύετε ότι η φιλοσοφία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα-κλειδί για τη μάχη κατά της κρίσης; Και πιο συγκεκριμένα της ηθικής κρίσης;

Είναι σημαντικό να δούμε ότι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία δεν ήταν μια απλά καθαρή επιστήμη, αλλά τρόπος ζωής. Οι φιλοσοφίες αφορούσαν τους καλύτερους τρόπους να ζεις. Η μοντέρνα ζωής ασκεί ισχυρές πιέσεις στους ανθρώπους και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικά. Οι πιέσεις αυτές δεν δίνουν χρόνο ή κουράγιο στους ανθρώπους να σκεφθούν για τις ζωές τους, είναι επηρεασμένοι από τα ΜΜΕ. Υπάρχει τόπος που η φιλοσοφία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καθίσουν να σκεφτούν για τους εαυτούς τους.

Φαίνεται πως ιδέες που γεννήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν δείχνουν ιδιαίτερα σύγχρονες…

Πιστεύω πως ναι. Τα τελευταία 100 χρόνια με την ανάπτυξη της ψυχολογίας και της κοινωνικής φιλοσοφίας οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει αρχές των αρχαίων φιλοσοφιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα, είναι αλήθεια.

Κάποια σχόλια για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας;

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση. Δεν είχα δώσει ξανά το παρών σε κάτι τέτοιο. Έχετε αξιοθαύμαστη ποικιλία ανθρώπων από όλο τον κόσμο που θυμίζει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές παραδόσεις. Το ιδανικό του Συνεδρίου είναι να φέρει πολλούς ανθρώπους κοντά και αυτό είναι πολύ καλό. Οι άνθρωποι από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες με ισχυρές φιλοσοφικές παραδόσεις  μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους από τις άλλες χώρες, αλλά και να μάθουν από αυτούς.

Η φιλοσοφία επέστρεψε στις ρίζες της, με τις ειδικές συνεδρίες;

Ήταν πολύ ωραία στην Καλλιρόη, όπου παίχτηκε ο «Φαίδρος» πολύ καλή επιλογή και εκδήλωση. Ήταν μία εξαιρετική βραδιά όχι μόνο για το συνέδριο αλλά για όλη μου τη ζωή. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Ένα μήνυμα προς τους Έλληνες;

Μπορεί να περνάτε δύσκολες στιγμές, όμως η Ελλάδα είχε περάσει δύσκολες στιγμές και στο παρελθόν, τις αντιμετώπισε με κουράγιο κι επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα ξανασυμβεί.