Μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή, τις «Τραχίνιες», παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το Εθνικό Θέατρο, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Αυγούστου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 10.500 θεατών.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλο,ς στη δεύτερη σκηνοθεσία του στο Εθνικό, μετά την επιτυχημένη Άλκηστη, αναμετρήθηκε με το έργο του Σοφοκλή «κλέβοντας» τις εντυπώσεις.

Οι «Τραχίνιες» παρουσιάζονται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο, μετά το πρώτο τους ανέβασμα το 1970, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Πρόκειται για μία συγκλονιστική τραγωδία, με θέμα το απόλυτο πάθος της  Διηάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του, για έναν κόσμο, όπου ο έρωτας κινεί ορμητικά και ανεξέλεγκτα τις πράξεις των ηρώων, αλλά αναδεικνύεται δηλητηριώδης και καταστροφικός, καθώς η θεοί εκδικούνται και η γνώση δεν οδηγεί στο φως.

Είναι ένα έργο για τον τρόμο του ανθρώπου μπροστά σε ένα σύμπαν που προσπαθεί να δαμάσει, αλλά αποδεικνύεται, τελικά, πως λίγο κατανοεί. Η Διηάνειρα, ερωτευμένη και απελπισμένη,  προσπαθεί να κερδίσει ξανά την αγάπη του Ηρακλή, με ένα ερωτικό φίλτρο από το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Όμως, στην προσπάθειά της να αποτρέψει το αναπόφευκτο, προκαλεί άθελά της τον θάνατο του αγαπημένου της.