Αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2013», που θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Αυγούστου στην πόλη της Φλώρινας και στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις ακριτικές Πρέσπες, συμπληρώνοντας 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον πολιτισμό.

Όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, η Μελίνα Μερκούρη είναι ένα πρόσωπο που ενώνει τους Έλληνες ως μνήμη αλλά και ως κληρονομιά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας, με τη συνεργασία του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», ετοίμασαν μια μεγάλη παραγωγή, με τίτλο «Μελίνα: Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα...». Η πρεμιέρα θα δοθεί στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στις 24 Αυγούστου.

Η Μαρία Ναυπλιώτου θα «μεταφέρει», μέσα από φράσεις που είπε η Μελίνα Μερκούρη, την ψυχή της και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου θα ανακαλύψουν πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας που αγάπησε πάνω από όλα την Ελλάδα. Για συμβολικούς λόγους, για πρώτη φορά, η ίδια παράσταση θα ανέβει και στο Ηρώδειο, στην Αθήνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου.