Στην αίθουσα ενός δικαστηρίου, ένας 18άχρονος νέος καταδικάζεται να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα, για τη δολοφονία του πατέρα του. Ο δικαστής καλεί τους δώδεκα ένορκους να αποσυρθούν για να βγάλουν την ετυμηγορία τους. Για να εκτελεστεί η ποινή πρέπει να συναινέσουν όλοι. 

Ομως, αν στην αρχή άπαντες φαίνονται πεπεισμένοι ότι ο νέος είναι ένοχος, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο όγδοος εξ αυτών εκφράζει τις αμφιβολίες του και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους έντεκα ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται, και ότι πρέπει να αναθεωρήσουν... Μέσα από τις συζητήσεις τους «ξεδιπλώνονται μπροστά μας δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες» και η αριστουργηματική ταινία «Δώδεκα ένορκοι» «καταλήγει σε αποκάλυψη των αδυναμιών, των προκαταλήψεων

και των προβλημάτων του κάθε ενόρκου», ενώ θέτει τα ερωτήματα:

«Πόσο εύκολα μπορείς να αποφασίσεις να στείλεις στον θάνατο έναν άνθρωπο; Πόσο αδιάσειστες μπορούν να είναι κάποιες μαρτυρίες; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η υποκειμενικότητα, οι προκαταλήψεις ακόμη και η ανευθυνότητα» του καθενός μας σε μια δύσκολη κατάσταση; Οι απαντήσεις στους κινηματογράφους, καθώς το αριστούργημα του Σίντνεϊ Λιούμετ, παραγωγής 1957, επαναπροβάλλεται από 22 Αυγούστου. Με τους: Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Τζον Φέντλερ, Λι Τζέι Κομπ κ.ά.