Από το εργοστάσιο Κική και το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης ώς τον Ιερό Ναό Αγ. Χριστοφόρου, το Στέκι της Φιλοπροόδου και το θεατράκι "Οχληρών", κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης αυτής της Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ξεχωριστά μουσικά ακούσματα στις συνολικά δώδεκα συναυλίες που θα δοθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής σηματοδότησε τα μουσικά πράγματα από το 1988 μέχρι το 1999, με περισσότερους από 1000 αποφοίτους από τέσσερις ηπείρους και πάνω από 200 ώρες ζωντανής μουσικής στο ενεργητικό του. Το 2012, μετά την επετειακή εκδοχή του στις εορτές της εκατονταετηρίδας της ελεύθερης πόλης, οι συντελεστές του αποφάσισαν την επαναλειτουργία του.
Οι ιδιαίτεροι καλεσμένοι φέτος είναι δύο: ο Τζον Χάριγκτον (John Harrington), πρώτη βιόλα της Βασιλικής Ορχήστρας της Σκωτίας για πάνω από 25 χρόνια, και ο τσελίστας Λίο Βίνλαντ (Leo Winland), μαέστρος και γνωστή προσωπικότητα στη σκανδιναβική μουσική.

Τα μαθήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων από την παλαιά μέχρι τη νέα μουσική και τον αυτοσχεδιασμό, καθώς και μουσική δωματίου και ορχηστρική μουσική

Οι τρεις τελευταίες ημέρες του παράλληλου φεστιβάλ είναι αφιερωμένες σε παρουσιάσεις, με συμμετοχή μαθητών, μια εξ' ολοκλήρου μαθητική συναυλία και δύο παραστάσεις της όπερας του Purcell Διδώ και Αινείας. 

Η διοργάνωση τελεί υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του πιανίστα - συνθέτη Παναγιώτη Δημόπουλου, ενώ στήριξη - μεταξύ άλλων - παρέχουν η Ε.Π.Τ.Α.Κ. (Εταιρία Πολιτισμού Τουρισμού και Αθλητισμού Κοζάνης), η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.