Αντικατοπτρίζοντας την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι του χρήματος και της δύναμης, ένα κλασσικό, αλλά επίκαιρο έργο, έρχεται να ενώσει δύο σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου.

Σηματοδοτώντας μία καινούρια συνεργασία, ο Γιώργος Κιμούλης αφήνεται στο σκηνοθετικό άγγιγμα του Σταμάτη Φασουλή, για το ανέβασμα του έργου του Ερρίκου Ίψεν, «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», το οποίο θα παρουσιαστεί στο θέατρο Δημήτρης Χορν, στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του διεθνούς δραματολογίου, που γράφτηκε το 1896, στα τελευταία χρόνια της ζωής του νορβηγού συγγραφέα, και αποτελεί - μαζί με τους «Βρικόλακες» - το πιο άρτιο δραματουργικό του έργο. Στην Ελλάδα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1933 από το Εθνικό Θέατρο, με τον Αιμίλιο Βεάκη και την Κατίνα Παξινού.

Στον βωμό της εξουσίας και του πλούτου - Τον τραπεζίτη Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν θα υποδυθεί ο Γιώργος Κιμούλης.

Παθιασμένος με το χρήμα και την εξουσία, ο τραπεζίτης Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν είναι ο κεντρικός ήρωας, ο οποίος, μετά τη φυλάκισή του για κατάχρηση, γυρίζει στο σπίτι του, με σκοπό να μείνει κλεισμένος εκεί μέχρι να πεθάνει. Το παρελθόν ξυπνά μέσα από το παιδί του, τη γυναίκα του και τη δίδυμη αδερφή της και όλα λύνονται σε μία νύχτα, αφού έρχονται αντιμέτωπα με τη ζωογόνο δύναμη της νέας γενιάς, που θέλει να τραβήξει τον δικό της δρόμο.

Βέβαια, ο Ίψεν δε δίνει με το έργο αυτό λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ζωής. Αντίθετα, δημιουργεί ένα τεράστιο ερωτηματικό, που ωθεί τον θεατή να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να αναζητήσει την ουσία των πραγμάτων.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, σχεδιασμός φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας. Παίζουν:  Γιώργος Κιμούλης, Ρούλα Πατεράκη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Ελευθερία Μπενοβία, κ.ά.