Η πρεμιέρα της παράστασης «Μελίνα, όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα», με την οποία έπεσε η αυλαία στα 25α «Πρέσπεια», καταχειροκροτήθηκε από το κοινό το βράδυ του Σαββάτου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Φλώρινα.

«Η Μελίνα Μερκούρη όλα τα μάγευε και τα έκανε διαφορετικά. Είναι ένα νόμισμα νέας κοπής. Κόπηκε και μετά το εργοστάσιο έκλεισε», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων, Γιώργος Λιάνης, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Μελίνας στις Πρέσπες στο τέλος της δεκαετίας του '80.

Επιβλητική και στιβαρή η Μαρία Ναυπλιώτου, μετέφερε λόγια της αξέχαστης Μελίνας, μέσα από την πορεία της στο σινεμά, στο θέατρο, αλλά και στην πολιτική, στη διεθνή της παρουσία με το όραμά της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Το "Ποτέ την Κυριακή" ήταν το έργο της ζωή μου», «Δεν θα πω ψέματα, αλλά δεν θα πω και όλη την αλήθεια», ήταν οι φράσεις που απέσπασαν το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού, το οποίο αποθέωσε τους συντελεστές.

Μέσα από τις φράσεις που είπε η Μελίνα, η Μαρία Ναυπλιώτου μεταφέρει τη φωνή της ψυχής της και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου, αποκαλύπτουν πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας αντιφατικής, παρεξηγημένης, θαρραλέας και ελεύθερης, που αγάπησε πάνω απ’ όλα την Ελλάδα. Μέσα από πολλές συνεντεύξεις και κείμενα γραμμένα για τη Μελίνα, ο ποιητής  Στρατής Πασχάλης έχει συνθέσει ένα πρωτότυπο μονόπρακτο. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου.  Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αλμπέρτο Φάις, Χλόη Μάντζαρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κώστας Συλβέστρος και ένα σύνολο δώδεκα χορευτών.

Το μουσικό σκέλος του αφιερώματος επιμελείται ο κορυφαίος συνθέτης και  συνεργάτης της Μελίνας Μερκούρη Σταύρος Ξαρχάκος. Τα τραγούδια της Μελίνας ερμηνεύουν η  Έλλη Πασπαλά και η Ηρώ Σαΐα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.  Την Ορχήστρα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Την επιλογή και επιμέλεια στα βίντεο της παράστασης έχει η Δάφνη Τζαφέρη. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχουν το  Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Πρεσπών και η ADaM Productions του Θεάτρου Badminton.