Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, η συνταρακτική τραγωδία του έρωτα που μετατρέπεται σε άγριο μίσος, έπειτα από την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο, επιστρέφει για παραστάσεις στην Αττική.

Η τραγωδία του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ., πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, με τον Ιάσονα να αποφασίζει να την εγκαταλείψει για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας και την παρατημένη Μήδεια να τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιών τους.

Η δραματική ένταση που χαρακτηρίζει το έργο, η τολμηρή παρουσίαση των δύο κύριων προσώπων του και το θέμα της διαμάχης ανάμεσα στα δύο φύλα αναδεικνύουν τη «Μήδεια» σε ένα σύγχρονο δράμα, από το οποίο άντλησαν έμπνευση πολλοί σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς. Δίχως άλλο, πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δυνατά έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.
 

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος σκηνοθετεί για δεύτερη φορά το έργο, 12 χρόνια μετά την παρουσίασή του από το «Αμφι-Θέατρο» στην Επίδαυρο, το 2001, με τη Λήδα Τασοπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Τώρα,  επανέρχεται στο κείμενο του Ευριπίδη κάτω από μια ιδιαίτερη συνθήκη, καθώς η παράσταση ανεβαίνει με αποκλειστικά ανδρική διανομή και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη.
 

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που στηρίζεται “μορφολογικά” σε κάποιες αρχές των παραστάσεων της αρχαιότητας: ανδρική παρουσία σε όλους τους ρόλους (και στον Χορό) και μάσκες. Ασφαλώς, τα τεκμήρια αυτά λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σήμερα», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

«Η Μήδεια, είναι το έργο που σπάει τα καλούπια της λογικής, ακόμα και του ίδιου του συμβατικού πάθους. Και το πιο παράδοξο: η ηρωίδα, ενώ έχει διαπράξει το απεχθέστερο έγκλημα, την παιδοκτονία, στο τέλος του έργου δεν τιμωρείται. “Αλλού” κινείται η Ευριπίδεια σύλληψη. Πέραν της ηθικής», προσθέτει. Το σίγουρο είναι, λοιπόν, ότι οι θεατές, που θα βρεθούν την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ή σε κάποιον από τους υπόλοιπους σταθμούς της περιοδείας της «Μήδειας», θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια καθόλου συμβατική παράσταση, σε παραγωγή του Θεάτρου Βασιλάκου.

Ταυτότητα παράστασης


Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, μουσική διδασκαλία: Γιάννης Αναστασόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαντζουράνη. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου. Κορυφαίοι - Χορός:  Τάσος Αλατζάς, Νίκος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Καραβιώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Παντελής Φλατσούσης, Γεράσιμος Σκαφίδας.

Πρόγραμμα παραστάσεων
 

Τετάρτη 28 Αυγούστου στο Κολυμβητήριο Ραφήνας
Πέμπτη 29 Αυγούστου στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη
Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Πάρκου, στη Νέα Μάκρη
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στον Χώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αμαλίειου, στο Μαρούσι
Δευτέρα 2 και Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Παπάγου
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους Βεΐκου
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Αχαρνών «Μίκης Θεοδωράκης»
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους Νέας Σμύρνης