Η "πόλη με τα χίλια χρώματα", η Ξάνθη, εκεί όπου συναντώνται θρησκείες και πολιτισμοί, εκεί όπου το παρελθόν "δένει" αρμονικά με το παρόν και η αρχιτεκτονική αναγέννηση του χθες προκαλεί τις αισθήσεις καθώς ο επισκέπτης περπατάει στα λιθόστρωμα δρομάκια της παλιάς πόλης, φιλοξενεί την πρώτη εβδομάδα του Φθινοπώρου έναν από τους πιο καταξιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Για μια ακόμα χρόνια, ο Δήμος Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού και οι πολυάριθμοι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται δυναμικά στην πόλη, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μια μεγάλης γιορτής, όπου "πρωταγωνιστούν" η παράδοση, ο πολιτισμός, οι τέχνες και πάνω απ' όλα οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται ενεργά 40 πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, γεγονός που μαρτυράει την αγάπη και τον ενθουσιασμό των κατοίκων της Ξάνθης για το σημαντικό αυτό πολιτιστικό θεσμό που προβάλλει την πόλη τους και την πλούσια ιστορική της παράδοση.

Καθ' όλη τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, που φέτος θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013, δεκάδες εκατοντάδες επισκεπτών θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στα σοκάκια μιας από τις πιο καλοδιατηρημένες παλιές πόλεις της Ευρώπης και ταυτόχρονα να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν. 

Συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, εκθέσεις ζωγραφικής και λαϊκής τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνικές και εικαστικές βραδιές, εκθέσεις φωτογραφίας και μουσικές παραστάσεις τοπικών συγκροτημάτων θα πλαισιώσουν αυτή τη μεγάλη γιορτή, όπου μικροί και μεγάλοι θα ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία τους.  

"Η πόλη της Ξάνθης γιορτάζει το τέλος του καλοκαιριού, χαρίζοντας σε όλους τους συμπολίτες, αλλά και στους χιλιάδες των επισκεπτών, νύχτες γεμάτες ζωή, κέφι, νύχτες που 'μαγεύουν' από το πλήθος των εκδηλώσεων των Γιορτών Παλιάς Πόλης και από τα γραφικά στέκια των Συλλόγων, 'ζωντανεύοντας', στο μέγιστο θα έλεγα, το μοναδικό αυτό οικιστικό σύνολο της ηπειρώτικης Ελλάδας" τονίζει, σε σχετικό μήνυμά του ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης.

"Η παλιά πόλη", συνεχίζει ο κ. Στυλιανίδης, "είναι ένα τοπίο που προκαλεί και διεγείρει την ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει πραγματικά την πόλη με τα χίλια χρώματα, θα μαγευτεί από την ιστορία της, τα μυστικά της τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψει, περιδιαβαίνοντας τα όμορφα καλντερίμια της, νοιώθοντας την αγάπη και φιλοξενία των Ξανθιωτών".

Δυο δημοφιλείς καλλιτέχνες, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ανοίγουν φέτος της Γιορτές Παλιές Πόλης στην κεντρική σκηνή της πλατείας Μητροπόλεως, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν ο Μανώλης Κονταρός και ο Λευτέρης Βαζαίος, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ματούλα Ζαμάνη, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Μεταξύ των ποικίλλων εκδηλώσεων ξεχωρίσουν αυτές που διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με αναφορές στην ιστορία και τις παραδόσεις της Ξάνθης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, με ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας και πολιτιστικά δρώμενα.

TAGS