«Η μουσική της Ελένης Καραϊνδρου μας ταξιδεύει, ανοίγει και ξεδιπλώνει μπροστά μας νέους ορίζοντες. Ακόμα και αν αυτή η μουσική ακούγεται σκοτεινή και μελαγχολική εμπεριέχει εντούτοις το φως. Η μουσική της Ελένης με ανεβάζει, με ταξιδεύει, μου αποκαλύπτει στοιβάδες ήχου και φωτός και για τούτο της είμαι ευγνώμων σε αυτή τη βάρβαρη εποχή που ζούμε.

Ελπίζω οι άνθρωποι να αντιληφθούν ότι αυτή η μουσική τους ενώνει, τους αποκαλύπτει την ανθρωπιά και την ταπεινοφροσύνη, την κατεύθυνση ,όχι των πολέμων και της εχθρότητας αλλά της μουσικής, της τέχνης». 

Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια από κείμενο του διάσημου μουσικού παραγωγού Μάνφρεντ Άϊχερ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος ''καλωσόρισε'' την Ελένη Καραΐνδρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στις τρεις μουσικές παραστάσεις , από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου.

Πέντε χρόνια μετά την επιτυχημένη «Ελεγεία του ξεριζωμού», η διεθνούς φήμης Ελληνίδα δημιουργός, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής και παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα αποτελούμενο από το έργο «Δαβίδ», μία σκηνική Καντάτα για μέτζο σοπράνο, βαρύτονο, βιόλα όμποε, αφηγητή, χορωδία και ορχήστρα δωματίου σε ποίηση αγνώστου ποιητή της Χίου του 18ου αιώνα με αφηγητή τον Δημήτρη Καταλειφό, μαζί με ολοκαίνουργιες αλλά και παλαιότερες συνθέσεις της για το θέατρο και τον κινηματογράφο, μερικές από τις οποίες θα ακουστούν για πρώτη φορά ζωντανά στο ευρύ κοινό. Η παρουσίαση του έργου "Δαβίδ'' αποτελούσε -όπως αποκάλυψε η συνθέτις σε συνέντευξη τύπου- επιθυμία του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, που ήθελε με την παράσταση αυτή να εγκαινιάσει τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Μεγάρου.

Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι δεξιοτέχνες- οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τακτικοί συνεργάτες της συνθέτριας- θα πλαισιώσουν σκηνικά τη συνθέτρια όπως ο διάσημος Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκάρμπαρεκ, η αμερικανίδα βιολίστα αρμένικης καταγωγής Κιμ Κασκασιάν , ο ομποΐστας Βαγγέλης Χριστόπουλος, η τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα και οι τραγουδιστές Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο) και Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος).

Η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα συνθέτρια ευχαρίστησε τον «αόρατο θίασο» που την πλαισιώνει και βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της οποίας προετοίμαζε εδώ και ένα χρόνο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον Μάνφρεντ Άϊχερ, ιδρυτή της ECM και «παρόντα τόσο στην δραματουργία της συναυλίας όσο και στο τελικό αποτέλεσμα» αλλά και στο Νορβηγό σαξοφωνίστα Γιαν Γκάρμπαρεκ και στην αμερικανίδα βιολίστρια Κιμ Κασκασιάν, οι οποίοι- όπως είπε η ίδια- «θα ενώσουν το χτες με το σήμερα στη νέα της συναυλία».

Επιπλέον αναφέρθηκε στους Έλληνες σολίστ όπως τον Βαγγέλη Χριστόπουλο που σε όποια δουλειά της και αν ακουμπήσει η μνήμη της θα είναι παρόντες φωτίζοντας την κάθε πτυχή της μουσικής της. Για τον Δημήτρη Καταλειφό τόνισε πως τη συνδέουν πολλά δημιουργικά χρόνια , πολλές συνεργασίες στο θέατρο αλλά και στο τηλεοπτικό ''10'' .

Όπως ανέφερε, η Ελένη Καραΐνδρου οι μουσικές που έχει γράψει για τον κινηματογράφο θα εκδοθούν στο προσεχές διάστημα από την Μικρή Άρκτο και τον καλλιτεχνικό οργανισμό Φάσμα σ ' ένα βιβλίο που θα περιλαμβάνει τρία cd και φωτογραφικό υλικό.

Τη Μικτή χορωδία της ΕΡΤ θα διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ενώ την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής ο Αλέξανδρος Μυράτ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια των παραστάσεων έχει αναλάβει ο ιδρυτής και διευθυντής της γερμανικής δισκογραφικής εταιρίας ECM και διάσημος παραγωγός Μάνφρεντ Άϊχερ, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Αντώνης Αντύπας. Τον ήχο έχει αναλάβει ο Γιώργος Καρυώτης και τους σχεδιασμούς φωτισμών ο Ανδρέας Σινάνος.

Οι συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Κύκλου «Ειδικές Εμφανίσεις» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών(αίθουσα Χρ.Λαμπράκης).

Χορηγός των εκδηλώσεων είναι η Τράπεζα Πειραιώς.