Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο χαρακτήρας του προγράμματος εορταστικός.

Η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, που είναι και ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού: θεματολογία που αλλάζει ανά διετία, έμφαση στο νεανικό κοινό, αλλά και στην υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορία, εξοικείωση του κοινού με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εθελοντισμός κ.ά.

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2013-2014 είναι αφιερωμένο στον Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

…και οι μέρες άρχισαν να περπατούν.

Και μας δημιούργησαν.

Και γεννηθήκαμε εμείς, τα παιδιά τους,

είμαστε παιδιά των ημερών

που πορευόμαστε

εξερευνώντας τη ζωή…

(E. Galeano, Οι μέρες αφηγούνται, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2012)

Ο φετινός εορτασμός θα διαρκέσει από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013 (η 27η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στoυς μαθητές) Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στον εορτασμό με τη διοργάνωση εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά, σε συνεργασία με την ομάδα «Art Acts-Τέχνης Δράσεις». Η είσοδος και στα τρία εργαστήρια είναι ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ.

Α': ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 7-12 ΕΤΩΝ

Τίτλος: «ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ»

Ημερομηνία: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ώρα: 17:30-19:00

Εκπαιδευτής: Εύη Κανέλλου, μαθηματικός, συνεργάτης του Μουσείου Ηρακλειδών

Ιστορική Αφήγηση, Βιωματική Απασχόληση: Τα παιδιά μαθαίνουν με παιχνίδια, γραπτές ασκήσεις και προβολές εικόνων, τους τρόπους με τους οποίους μετρούσαν το χρόνο στην αρχαία εποχή, τους αστερισμούς, τον μύθο της Περσεφόνης που συμβόλιζε την εναλλαγή των εποχών, τον αρχαιότερο τύπο ρολογιού, δηλ. το ηλιακό ρολόι, καθώς και τον αρχαιότερο μετεωρολογικό και ωρομετρικό σταθμό του κόσμου, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου (Αέρηδες, Πλάκα).

Β' : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Τίτλος: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΧΡΟΝΟ ΧΡΟΝΟ»

Ημερομηνία: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ώρα: 16:00-18:00

Ερέθισμα: O διάλογος των έργων δύο σύγχρονων ευρωπαίων ζωγράφων: «Δεσμός Ένωσης» του Ολλανδού Μaurits Cornelis Escher και «Η εμμονή της μνήμης» του Ισπανού Salvador Dali.

Γ' : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Τίτλος: «ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΕΜΕΙΣ...ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

Ημερομηνία: Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ώρα: 12:00-14:00

Eργαστήριο εικαστικής κατασκευής ενός «πολυπολιτισμικού» χαλιού.

Ερέθισμα: H αφήγηση δύο κειμένων διαφορετικών πολιτισμών: «Αν είσαι άνθρωπος», ποίημα του Άγγλου David Herbert Lawrence και «Η ιστορία των άλλων», πεζό κείμενο του Μεξικανού Subcomandante Marcos.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στα παραπάνω δωρεάν εργαστήρια, θεωρείται απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.