Η μεγάλη επιτόπια εικαστική εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη, ειδικά κατασκευασμένη για τα Αισχύλεια 2013, εγκαινιάζεται επίσημα την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

«Στα στάχυα αναπνέει η Ελευσίνα και πρέπει ο θεατής να είναι έτοιμος να ακούσει την ανάσα της, για να βυθιστεί μέσα στον κόσμο που μας αποκαλύπτεται, έναν κόσμο από το παρελθόν και το παρόν», αναφέρει για την εγκατάσταση ο διεθνής εικαστικός.

Φωτεινές επιγραφές με φράσεις του Μπέκετ
 

Το τοπίο θα γίνεται κόκκινο από το φως μιας γιγάντιας ταμπέλας, η οποία αναγράφει φράση του Σάμιουελ Μπέκετ «Try again. Fail again. Fail better».

Το βράδυ, το τοπίο γίνεται κόκκινο από το φως μιας γιγάντιας ταμπέλας, η οποία αναγράφει τη φράση του Σάμιουελ Μπέκετ,  «Try again. Fail again. Fail better» (Προσπάθησε πάλι. Απότυχε πάλι. Απότυχε καλύτερα). Μια άλλη επιγραφή απέναντι στη θάλασσα, βυθισμένη στην ειδικά κατασκευασμένη - 21 μέτρων -  εξέδρα , ανάβει τη νύχτα για να φωτίσει την άλλη μισή μπεκετική φράση, «Ever tried. Ever failed. No matter» (Προσπαθούσες. Λάθευες. Δεν πειράζει).

Ο Νίκος Ναυρίδης, χρησιμοποιεί τη ρήση του Μπέκετ, «σαν προφητεία, ένα σύγχρονο χρησμό όμως πιο τρυφερό, πιο παρηγορητικό γι’ αυτό και ιαματικό που ενεργοποιεί συνειδήσεις…», όπως αναφέρει ο ίδιος.
Είναι γνωστή η αγάπη του έλληνα εικαστικού για το έργο του ιρλανδού δραματουργού όπως και η προσήλωσή του, τα τελευταία χρόνια, στην εικαστική αποτύπωση (βίντεο, ήχος, σχέδιο, εικαστικά περιβάλλοντα) της έννοιας της αναπνοής, με ποικίλες σημασίες, σαν ένα είδος μέτρησης του κόσμου που αγγίζει τις επίσημες γεωμετρίες των ανθρώπινων ορίων.

Στις μεγαλύτερες παγκόσμιες εικαστικές διοργανώσεις
 

Ο διεθνώς καταξιωμένος εικαστικός και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, Νίκος Ναυρίδης.

Εικαστικός πρώτης γραμμής, Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο Νίκος Ναυρίδης έχει λάβει μέρος στις μεγαλύτερες παγκόσμιες εικαστικές διοργανώσεις: Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης, Σάο Πάολο, Σάντα Φε κ.ά..
Η μεγαλύτερη εικαστική κατασκευή περιβάλλοντος που έχει ποτέ δημιουργήσει ο ίδιος, είναι τώρα στην Ελευσίνα. Για τις ανάγκες της, μεταφέρθηκαν τέσσερα στρέμματα γης από το Θριάσιο, όπου είχαν φυτρώσει αρχικά τα στάχυα. Φυτεύτηκαν οι ρίζες τους, ξαναφύτρωσαν και στο τέλος της έκθεσης, τα στάχυα θα ξεριζωθούν και θα δοθούν για ζωοτροφές.

Τέσσερα στρέμματα στάχυα ξεριζώθηκαν και μεταφυτεύτηκαν στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Πληροφορίες
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (παραλία Ελευσίνας).
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ..