Για τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε, διοργανώνεται αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με 22 ταινίες και ντοκιμαντέρ,από τις 5 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσά τους και η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ο Αγνοούμενος» ( Missing ,1982) και η «Γλυκιά Πατρίδα» (Sweet Country,1986) του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το φεστιβάλ για τα 40 χρόνια από το θάνατο του ηγέτη της δημοκρατίας της Χιλής, δεν είναι, σύμφωνα με τη διοργανώτρια κινηματογραφική εταιρεία: «η περιγραφή μιας εποποιίας, δεν πρόκειται για έναν μίζερο επικήδειο. Είναι σπαράγματα μνήμης, από μια ευγενική παρουσία που έμελε να μαρτυρήσει για να περάσει στον μύθο, μια μελαγχολική αλλά επ' ουδενί θλιβερή επιστροφή στις μέρες του βιωμένου ονείρου».

Ελάχιστα μέτρα φιλμ και κάποιες φωτογραφίες έχουν απομείνει από τα γεγονότα του πρωινού της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Ήταν η πρώτη ημέρα μιας 17χρονης δικτατορίας, που φυλάκισε, βασάνισε και δολοφόνησε χιλιάδες Χιλιανούς (και όχι μόνο). Ήταν η ημέρα του μαρτυρίου, του θανάτου και της μετάβασης στον χώρο του μύθου του Προέδρου της Χιλιανής Δημοκρατίας, του μαρξιστή γιατρού Σαλβαδόρ Αλιέντε, που αγωνίστηκε για τον κοινωνικό εκδημοκρατισμό και την πολιτική χειραφέτηση της χώρας του.