Στη Μακρόνησο, ένα χώρο ιστορικής μνήμης που καθόρισε την πορεία πολλών χιλιάδων αγωνιστών της μεταπολεμικής Ελλάδας, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, πέφτει η αυλαία για την καλοκαιρινή περιοδεία της μουσικής παράστασης «Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου…» με θέμα τη ζωή και το έργο του κορυφαίου έλληνα δημιουργού. Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, μια ημέρα γιορτής της δημοκρατίας και ένα μήνυμα συμφιλίωσης  που η χώρα μας  χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Μήνυμα συμφιλίωσης για όλους τους Έλληνες

Η διοργάνωση της παράστασης στη Μακρόνησο αποτέλεσε επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα συμφιλίωσης για όλους τους Έλληνες. Το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, με το σκεπτικό ότι δεν θα προκληθεί βλάβη στον ιστορικό τόπο.

Η παράσταση θα δοθεί - σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά στο λιμανάκι της Μακρονήσου και συγκεκριμένα μπροστά από το κτήριο των «Αρτοκλιβάνων» - με ελεύθερη είσοδο,  με δελτία προτεραιότητας που διατίθενται στα ταμεία του θεάτρου Badminton, το πρακτορείο εισιτηρίων της κας Λέπουρα από την Κέα  και από το Δημαρχείο Λαυρίου - γραφεία ΝΠΔΔ (ΘΟΡΙΚΟΣ). Για κάθε δελτίο καταβάλλεται το ποσό των 12 ευρώ, που αντιστοιχεί στην ακτοπλοϊκή μεταφορά από το Λαύριο προς τη Μακρόνησο και την επιστροφή.

Έργο συνδεδεμένο με τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα
 

Ταξιδεύοντάς μας από «τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» στη μεταπολίτευση και τις δύσκολες ημέρες του σήμερα, η ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη ζωντανεύει στη θεατρική παράσταση  «Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου…».
Πλημμυρισμένη από το σπάνιο έργο του που φτάνει στο μέλλον κάθε εποχής, η παράσταση διατρέχει την ιστορία μας, μέσα από την αποκαλυπτική ζωή του κορυφαίου καλλιτέχνη, η οποία είναι συνδεδεμένη με τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα: Μικρασιατική Καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Εμφύλιο, Εξορίες, «άνοιξη της δεκαετίας του ’60», δικτατορία, Μεταπολίτευση.

Είκοσι οκτώ ηθοποιοί - χορευτές,  τέσσερις τραγουδιστές και δώδεκα μουσικοί «ενσαρκώνουν» στη σκηνή όλες τις σημαντικές στιγμές του πάντα ενεργού Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος συμμετείχε με ενθουσιασμό σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας της παράστασης, που περικλείει περισσότερα από 50 τραγούδια - σταθμούς της πορείας του.

Ταυτότητα παράστασης


Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, σενάριο – σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικό: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκόρου, χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη, ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης, παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Βελέτζας, Νατάσα Ζαγκλή, Κωνσταντίνος Φάμης, Γιάννης Μαθές, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Έρικα Μπίγιου, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Μαρία Γεροδήμου, Ηρακλής Κωστάκης, Ίρις Μαρά, Γιώργος Νούσης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Γιάννης Σοφολόγης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Βασίλης Ζώης, Ελεάννα Φινικαλιώτη, Ελένη Βαΐτσου. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου. Όλοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης συμμετέχουν αφιλοκερδώς.