Το δικό της "εικαστικό παλίμψηστο", ό,τι συμβαίνει στην παγκόσμια κοινωνία «Παντού αλλά τώρα» (Everywhere but Now) θα φιλοξενεί η πόλη της Θεσσαλονίκης από την επόμενη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και για περίπου τέσσερις μήνες στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της πόλης.

Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος και πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας, η Μεσόγειος με το θολό, το νέο τοπίο της, που διαμορφώνεται από τις δραματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια και με σαφείς ενδείξεις επιρροής του παγκόσμιου μοντέλου, παραμένει και φέτος η θεματική γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί ολόκληρο το πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κάτω από τον γενικό τίτλο "Παλιές Διασταυρώσεις - Make it Νew".

Η πολυσυζητημένη παγκοσμίως, "προκλητική" - σχεδόν σοκαριστική - αλλά και πολυβραβευμένη 67χρονη, σήμερα, εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παχανί από την Τεχεράνη, γλυπτά με "ερέθισμα" την εξέγερση στην πλατεία Ταχίρ, έργα από την Αλβανία, την Αλγερία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ισπανία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κούβα, την Κύπρο, το Λίβανο, τη Μάλτα, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Συρία, την Τουρκία, καλλιτέχνες "μεγάλοι" και καθιερωμένοι, αλλά και νεότεροι - διαφορετικών ερεθισμάτων, ηλικίας, κουλτούρας και "προτάσεων" - μετέχουν στη διοργάνωση, ενώ εκθέσεις, δράσεις σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, εικαστικές εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και ξεναγήσεις θα αποτελέσουν το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη.

Τη διοργάνωση επιμελείται η Αdelina von Fürstenberg, η οποία βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη. Η "ακτιβίστρια" - διεθνούς φήμης επιμελήτρια τέχνης υποστηρίζει πως "η τέχνη είναι το ισχυρότερο σύγχρονο μέσο για την επικοινωνία των λαών,το ισχυρότερο μέσο για την κατανόηση της ίδιας της ζωής. Η τέχνη είναι η πηγή αναγνωρίσιμης αντίστασης στην πολιτικοκοινωνική μεταμόρφωση που συντελείται παντού και κυρίως στις χώρες της Μεσογείου".

Εμβληματικά, αντιπροσωπευτικά της παγκόσμιας κοινωνικής, πολεμικής και πολιτικής κατάστασης, τα εκτιθέμενα έργα της 4ης Μπιενάλε και οι δημιουργοί τους "έρχονται" απο δεκάδες γωνίες του πλανήτη και καταθέτουν τη δική του "οπτική" γι' αυτό που ... συμβαίνει "Παντού αλλά τώρα".

Η έναρξη θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου, με τα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης "Παντού αλλά Τώρα" (Everywhere but Now), στην οποία μετέχουν περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες απο 25 χώρες, ενώ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια των εκθέσεων της "Κίνησης των 5 Μουσείων" (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ).

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση ενός τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία - Θράκη 2007 -2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα.

οι εκθέσεις της 4ης Μπιενάλε θα πραγματοποιηθούν στο Αλατζά Ιμαρέτ, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Γενί Τζαμί, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και το Περίπτερο 6 (ΔΕΘ), με δωρεάν είσοδο.