Το Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, με την ομαδική έκθεση «Ο χρόνος, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους», κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, δίνοντας από σήμερα «βήμα» σε 24 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες να παρέμβουν στις αίθουσες του, σ΄ένα είδος δράσης μέσα στο μουσείο, διατηρώντας ταυτόχρονα τον απόλυτο σεβασμό στις μόνιμες συλλογές του.

Με χιουμοριστική διάθεση ο Αρκάς, παρεμβαίνει σε ένα χριστιανικό τέμπλο του Μουσείου για να πει με τη γελοιογραφία του «αιωνιότητα είναι, θα περάσει», ενώ ο Κυριάκος Κατζουράκης προβάλλει σε βίντεο, δίπλα από βυζαντινές εικόνες, το έργο του με τις ημίγυμνες ανδρικές φιγούρες - αναφορά στους κρατουμένους του Γκουαντάναμο και του Αμπού Γκράιμπ.

Ο πώρινος επιτύμβιος θριγκός του 3ου αιώνα π.Χ με την επιγραφή «Παρθένα», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το λάδι πάνω σε μάρμαρο, που απεικονίζει την Τζούλια Αλεξανδράτου στο έργο του Παναγιώτη Κουλουρά, υπό τον τίτλο «για πρώτη φορά μιλά έξω από τα δόντια».

Στην αίθουσα αρχαϊκής τέχνης στέκονται τρεις συναρπαστικές ρομαντικές φιγούρες, η κ. Ζωγραφική, η κ. Γλυπτική και η κ. Χαρακτική, καλεσμένες για τσάι στο σπίτι της κ. Αστρονομίας, έργο του εικαστικού, τραγουδιστή, περφόμερ και ηθοποιού, Άγγελου Παπαδημητρίου.

Μέσα στην αθανασία των έργων τέχνης του Μουσείου, η καθημερινή φθαρμένη, ακέφαλη φιγούρα «ανδρείκελο» του Βλάση Κανιάρη, υπογραμμίζει το παιχνίδι του χρόνου ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, τον διάλογο μέσα από τις αντιθέσεις που είναι σκοπός αυτής της ομαδικής έκθεσης, σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

Πολλά από τα έργα είναι άγνωστα, «βγαλμένα από τα υπόγεια και τα εργαστήρια των καλλιτεχνών που επιτέλους έχουν την ευκαιρία να δείξουν έργα τους στο κοινό», λέει ο επιμελητής της έκθεσης. Επικροτεί το Μουσείο Μπενάκη γιατί, με την πολιτική του, «δίνει διέξοδο στη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία. Πρέπει να δίνουμε μία άλλη διάσταση στα μουσεία, να γινόμαστε κοινωνοί της πληροφόρησής τους», λέει ο ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης.

Η ομαδική έκθεση «Ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους» αποτελεί κατά τον επιμελητή, μία σπουδή στην έννοια της θεατρικότητας εκτός σκηνής, ανοίγει «έναν διάλογο ανάμεσα στην καταγεγραμμένη ιστορία και την άγραφη, ανάμεσα στην επίσημη ιστορία και στα ίχνη των μικρών καθημερινών ιστοριών, ίχνη που γίνονται τεκμήρια για τους μελετητές του μέλλοντος, ή αφορμή δημιουργίας για τους καλλιτέχνες του σήμερα».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Βλάσης Κανιάρης και Δημήτρης Αληθεινός, Κώστας Ανανίδας, Αρκάς, Αγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Εριέττα Βορδώνη, Μπάμπης Βενετόπουλος, Γιώργος Γυπαράκης, Σταύρος Διακουμής, Νίκος Καναρέλης, Μαριγώ Κάσση, Κυριάκος Κατζουράκης, Αριστείδης Κοντογιώργης, Παναγιώτης Κουλουράς, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γιώργος Λάππας, Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη, Βάλλυ Νομίδου, Νάκης Παναγιωτίδης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσιρώνης, Παντελής Χανδρής, Αγλαϊα Χριστιανού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.