Το φιλόξενο κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ανοίγει σε λίγες ημέρες τις πόρτες του για να υποδεχθεί τη νέα καλλιτεχνική περίοδο όχι μόνο με παραστάσεις αλλά και με τα εκπαιδευτικά της προγράμματα για όλες τις ηλικίες, από παιδιά και εφήβους έως και δράσεις για την τρίτη ηλικία, χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών με αυτισμό αλλά και ενηλίκων με κινητικά προβλήματα.

Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, μπαίνουν στη ζωή των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από επιτυχημένα εκπαιδευτικά εργαστήρια και δράσεις που συνεχίζουν, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν πέρσι, σε συνδυασμό με τις καλλιτεχνικές παραστάσεις του 2013-2014 αλλά και ανεξάρτητα.

Οι τρόποι εξοικείωσης των παιδιών με έννοιες της σύγχρονης δημιουργίας και η διαρκής επιμόρφωση των ενηλίκων, διερευνώνται πάντα από τη Στέγη Γραμματων και Τεχνών, που για εφέτος, μεταξύ άλλων προγραμματίζει τα εξής:

- ξεναγήσεις μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, στο μαγικό κόσμο της μουσικής μέσα από αναλόγια και παρτιτούρες , μουσικά όργανα και την πρόβα της ορχήστρας της Καμεράτας στις "Τέσσερις εποχές" του Βιβάλντι και άλλων συνθετών, όπως του Φίλιπ Γκλας, του Αστορ Πιατσόλα που έχουν εμπνευστει από την διαδοχή των εποχών. ( Κεντρική Σκηνή Στέγης, 4/10)
- Μια εξερεύνηση στην αθέατη όψη της σκηνής, δηλαδή στην προετοιμασία του τεχνικού εξοπλισμού και τις επιμέρους εργασίες που απαιτούνται για να φτάσουν στα μάτια και τα αυτιά των θεατών ο ήχος, η εικόνα, το φως. (για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και για φοιτητές τεχνικών σχολών, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο)
- Τρεις κύκλους δράσεων για σχολεία και εκπαιδευτικούς με θέμα τη σύγχρονη τέχνη, διοργανώνονται για τρίτη χρονιά (από τον Οκτώβριο 2013 έως τον Μάρτιο 2014)
- πέντε εργαστήρια της Στέγης Γραμμάτων και του Αρχείου Καβάφη, σε μια πρωτότυπη ανάγνωση κειμένων του Αλεξανδρινού ποιητή ( για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο)
- Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, που διοργανώνεται για 4η χρονιά, σε γυμνάσια και λύκεια όπου από τον Νοεμβριο έως τον Απρίλιο, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί της ομάδας Grasshopper σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , μπαίνουν σε σχολικά τμήματα και επεξεργάζονται με τους μαθητές το ανέβασμα μιας παράστασης σε όλα τα στάδια . Εφέτος η εφηβική σκηνή της Στέγης, θα ανεβάσει ως κύρια παράσταση ''Το τρένο'' του Λένου Χρηστίδη, έργο που έγραψε ο συγγραφέας με τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας του 14ου Λυκείου Περιστερίου, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου. (από τις 7 Νοεμβρίου 2013 έως 11 Απριλίου 2014)
- Μια" ταξιδιάρικη" συναυλία των εκπαιδευτικων προγραμμάτων φέρει τον τίτλο " Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο" και μυεί τα παιδιά στον απέραντο κόσμο της μουσικής ( για μαθητές δημοτικών σχολείων 10/12/2013).
- Η γερμανική ομάδα Rimini Protokoll, θα δώσει στα παιδιά μέσα από ένα χάπενινγκ, ένα δείγμα ''θεάτρου της πραγματικότητας'', που δεν ανεβαίνει απαραιτητα σε θεατρικούς χώρους ( 28,29,30/4 και 2/5 2014)
- Η μουσική γίνεται γλώσσα επικοινωνιακή εκεί όπου λείπει ο λόγος, όπως στην περίπτωση των παιδιών με αυτισμό, τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν μαζί με τους γονείς τους, στο μουσικό εργαστήρι με δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών (Νοέμβριο-Μάιο 2014)
- μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε πέρσι ο κύκλος εργαστηρίων κίνησης για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επαναλαμβάνεται και εφέτος με νέα μέλη αλλά και όσους είχαν λάβει μέρος στα περσινά εργαστήρια.
- Ενα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, για άτομα με αναπηρία, εντάσεται εφέτος στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Πρόκειται για μια εκτεταμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, με την εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία και μη,από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα μάλιστα από τα προγράμματα αυτά θα έχει ως στόχο τη σύσταση μιας μεικτής ομάδας που θα συνεργαστεί με νέους χορογράφους για την παραγωγή νέων έργων. (Ιανουάριος 2014- Φεβρουάριος 2015)