Κατέκτησε τον Αργυρό Λέοντα για την ταινία του «Miss Violence» που διαγωνίστηκε στο 70ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.

Η Ελλάδα της κρίσης και του αρνητικού αντίκτυπου που έχει στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο, κατάφερε να διακριθεί και να αποσπάσει το τιμητικό βραβείο. Η συγκεκριμένη είδηση κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου.

Η βραβευθείσα ταινία φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου Αλέξανδρου Αβρανά, ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για την νίκη του.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει με δηλώσεις του στο MEGA ότι «ήρθε η ώρα της προσωπικής ευθύνης για τους Έλληνες», κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και θέλοντας να περάσει το δικό του μήνυμα συμπαράστασης.

Η ταινία «Miss Violence» αφορά στην ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας στην Ελλάδα του Μνημονίου και της Τρόικας. Ο πρωταγωνιστής αυτής, ο Θέμης Πάνου εξασφάλισε και το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού για τη συγκεκριμένη ταινία. Mάλιστα, όλοι οι συντελεστές της βραβευμένης ταινίας δέχτηκαν συγχαρητήρια από τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Όσο για το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Κινέζο Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ για το Jiaoyou (Αδέσποτα Σκυλιά), την ιστορία ενός άστεγου πατέρα και των δύο παιδιών του που αναγκάζονται να περιπλανώνται στους δρόμους της Ταϊπέι στην Ταϊβάν. 

Ποιος είναι ο χαρισματικός σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1977. Από το 1998 έως το 2001 σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2003 συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική με τον Anthony Cragg στο Universität der Kunste του Βερολίνου και ολοκλήρωσε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του. Από το 2001 έως το 2008 συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πολλές διακρίσεις. Είναι 3 φορές υπότροφος του IKY. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα το 2003.