Ένας από τους πιο διάσημους έρωτες της Γαλλίας ενέπνευσε τον Γιάννη Καλαβριανό για την επόμενη θεατρική του πρόταση. Επισκεπτόμενος το περίφημο Κοιμητήριο Περλ Λασέζ του Παρισιού, ο πλημμυρισμένος με λουλούδια, αρκουδάκια, γράμματα, κάρτες και άλλα αφιερώματα τάφος ενός ερωτευμένου ζευγαριού που στέκει εκεί ως μνημείο-σύμβολο των απανταχού ερωτευμένων, κέντρισε την προσοχή του.

Αργότερα έμαθε για την αληθινή ιστορία του ζευγαριού που έζησε στη Γαλλία του 12ου αιώνα και έκτοτε έχει εμπνεύσει πλήθος έργων τέχνης στη Γαλλία. Πρόκειται για τον Αβελάρδο, θεολόγο και φιλόσοφο, ο οποίος σε ηλικία 40 ετών ερωτεύτηκε την 16χρονη μαθήτριά του Ελοΐζα. Ο έρωτάς τους πέρασε πολλές περιπέτειες, καταδιώχτηκε. Ο καθένας τους κλείστηκε για 20 χρόνια σε Μοναστήρι, όπου αλληλογραφούσαν μέχρι το τέλος. Η τελευταία τους επιθυμία, να ταφούν μαζί, δεν πραγματοποιήθηκε παρά μόνο 700 χρόνια μετά τον θάνατό τους - όταν η σύζυγος του Ναπολέοντα, Ιωσηφίνα Βοναπάρτη έμαθε την ιστορία τους κι έδωσε την εντολή να μεταφερθούν στο Περλ Λασέζ.

Το νέο θεατρικό έργο που γράφει αυτόν τον καιρό ο Γιάννης Καλαβριανός πάνω στη συγκεκριμένη ιστορία αιώνιας αγάπης, θα κάνει πρεμιέρα 12 Φεβρουαρίου 2014 στο Bios. Οι Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Γλάστρας και Χριστίνα Μαξούρη αποτελούν  το δυνατό καστ που θα κληθεί να ερμηνεύσει όλους τους ρόλους.

Νωρίτερα, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμου (πιθανότατα κάθε Δευτέρα και Τρίτη), θα επαναληφθεί το «Γιοι και κόρες» με ανανεωμένη διανομή (ο Γιώργος Γλάστρας παίρνει τη θέση του Κωνσταντίνου Ντέλλα) και εμπλουτισμένες ιστορίες. Η παράσταση που συγκίνησε στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών, μόλις ολοκλήρωσε μια όμορφη καλοκαιρινή περιοδεία σε νησιωτικούς κυρίως προορισμούς, μακριά δηλαδή από τον σκληρό πυρήνα των παραδοσιακών σταθμών των εμπορικών περιοδειών. Το ατμοσφαιρικό θέατρο του Τσόκλη στην Τήνο ή το απαράμιλλης ομορφιάς Αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας Λήμνου έγιναν το καλύτερο σκηνικό για να ξεδιπλωθούν οι αφηγήσεις του βαθιά ανθρώπινου αυτού έργου.

Παράλληλα, και οι «Παραλογές ή Μικρές καθημερινές ιστορίες» προγραμματίζεται να επαναληφθούν αυτόν τον χειμώνα στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Ενώ και το «Άουστρας ή η Αγριάδα» της Λένας Κιτσοπούλου που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός για το Εθνικό θα επαναληφθεί -όπως ήδη έχουμε γράψει- μαζί με την «Αόρατη Όλγα» από τον Οκτώβριο  στο θέατρο Θησείον.