Ο Θάνος Μικρούτσικος θα βρεθεί στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» για ακόμη συναυλία του επιτυχημένου του μουσικού προγράμματος με τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι...» και ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάσηκαι Ρίτα Αντωνοπούλου.

Ένα πρόγραμμα που συνταράσσει, τόσο με την διαχρονικότητά του όσο και με την επικαιρότητά του.

«Πάντα γελαστοί και γελασμένοι...»

Η παράσταση που κατά γενική ομολογία ξεχώρισε φέτος το καλοκαίρι. Ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου στο κατάμεστοΗρώδειο , περιόδευσε με εκπληκτική επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και καταλήγει στην τελευταία της συναυλία, πάλι στην Αθήνα, την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, για να κλείσει θριαμβευτικά τον κύκλο αυτού του καλοκαιριού.

Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν αυτή την παραγωγή, σπάζοντας τα ρεκόρ της φετινής προσέλευσης σε πολλές πόλεις (Πάτρα, Ηράκλειο, Δίον, Αρχαία Ολυμπία κλπ.), αλλά το κυριότερο και το πιο ουσιαστικό ήταν ο τρόπος που αποδέχτηκε ο κόσμος την παράσταση «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι...». Στις συναυλίες αυτές, διέκρινε κανείς μία απίστευτη σιωπή σε πάρα πολλά σημεία του προγράμματος, σιωπή η οποία κατέληγε σε μία αποθέωση. Μια σιωπή που έκρυβε πολύ μεγάλη ένταση, επιβεβαιώνοντας τον στίχο του Άλκη Αλκαίου «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία, πώς η ιστορία γίνεται σιωπή…». Με αποτέλεσμα η επικοινωνία του Θάνου Μικρούτσικου, των τραγουδιών του, των τραγουδιστών, των μουσικών, να είναι μια επικοινωνία ψυχής.

Το «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι...» όπως είναι ίσως πια γνωστό, ξεκίνησε κατ’ αρχήν ως μια ιδέα του Θάνου Μικρούτσικου να στηριχτεί στα λαϊκά τραγούδια που έχει γράψει, μερικά από τα οποία λειτούργησαν και λειτουργούν ως εθνικοί ύμνοι: «Ερωτικό (Πιρόγα)», «Ρόζα», «Πάντα γελαστοί», «Ατομική μου ενέργεια». «Αυτό ήταν το αρχικό έναυσμα για να δημιουργηθεί ένας κύκλος τραγουδιών που να βασίζεται στα λαϊκά μου τραγούδια. ‘Όμως υπήρχε και το Γελασμένοι στο παιχνίδι, διότι τα τελευταία χρόνια, όντως και ανεξάρτητα από κομματικές προσεγγίσεις, ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία αισθάνεται γελασμένος με όλα όσα συμβαίνουν τα καταστροφικά για την επιβίωση του κόσμου». Και έτσι μαζί με τα λαϊκά τραγούδια, μπήκαν στο πρόγραμμα αυτό και τραγούδια λαϊκού αισθήματος με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, τραγούδια που ο συνθέτης έχει γράψει στη δεκαετία του ’70, του ’80, του ’90, αλλά ακόμα και στις μέρες μας.