«Το Βερολίνο είναι φτωχό αλλά είναι σέξυ» είχε πει κάποτε ο δήμαρχός του, Κλάους Βόβεραϊτ και αυτή την άποψη φαίνεται ότι συμμερίζονται και πάρα πολλοί νέοι Ελληνες. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι σήμερα ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για αναζήτηση εργασίας σύγχρονων μεταναστών από την Ελλάδα.  Μόνο, που πολύ συχνά στις βαλίτσες τους κουβαλούν εκτός από ελπίδες και πολλές ψευδαισθήσεις. Βασικότερο λάθος που συνήθως κάνουν, είναι ότι ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι χωρίς το απαραίτητο εφόδιο της γερμανικής γλώσσας.

Πριν από ένα περίπου χρόνο ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Βερολίνο και συνάντησε νέους Ελληνες, που έφτασαν εκεί τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τα έχουν καταφέρει, κάποιοι άλλοι όμως είναι ακόμα σε αναζήτηση μιας «χρυσής ευκαιρίας». Και κάποιοι, που αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Οι “Gastarbeiter 2.0” έχουν φυσικά διαφορετικές προοσδοκίες αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν και πολύ διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, από εκείνους που έφτασαν εδώ οργανωμένα τις δεκαετίες του '50 και του '60 και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη...

Αλλά οι Ελληνες δεν είναι οι μόνοι, που δείχνουν να ελκύονται από το μύθο του Βερολίνου. Η πόλη που πάντα φιλοξενούσε εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, τραβάει σήμερα σαν μαγνήτης και νέους από την Ισπανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Και αυτοί, παρά το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και τις δεξιότητες, που φέρνουν μαζί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα των Ελλήνων.

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, που θα συντονίσει ο Κώστας Αργυρός με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με το θέμα της “διαρροής εγκεφάλων” και ζωντανές συνδέσεις μέσω skype με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους ένα χρόνο μετά.

Ομιλητές:

Λόης Λαμπριανίδης,

Καθηγητής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Κατερίνα Φλάκα,

Διαχειρίστρια Δικτύου EURES στην Ελλάδα (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης).

Πληροφορίες εκδήλωσης

Ινστιτούτο Goethe Αθηνών

Ομήρου 14-16, +30 210 3661000, http://www.goethe.de/ins/gr/ath/elindex.htm

Δευτέρα: 20.00

Είσοδος ελεύθερη.