Το ΑΓΓΕΛΩΝ BHMA, τα τρία τελευταία χρόνια, έχει καθιερώσει δύο ουσιώδεις καινοτομίες: α) καταρτίζει το ετήσιο δραματολόγιό του επιλέγοντας τα έργα και τις παραστάσεις που παρουσιάζει με βάση και άξονα μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα για κάθε χρόνο και β) επιλέγει δύο παραστάσεις της αμέσως προηγούμενης περιόδου και τις κάνει «γέφυρα» για να συνδέσει νοηματικά την προηγούμενη με την επόμενη καλλιτεχνική του περίοδο, άρα την προηγούμενη με την επόμενη θεματική του ενότητα.

Έτσι θα κάνει και τώρα με τις παραστάσεις:

Όσκαρ Ουάιλντ: Το Φιλί του Ιούδα του David Hare και

Τζων Λέννον: Το Σκαθάρι και τα Μάτια σας του Mark St. Germain

οι οποίες θα γίνουν η «γέφυρα» προς την επόμενη θεματική ενότητα του χώρου για την περίοδο Οκτωβρίου 2013 - Ιουνίου 2014, η οποία φέρει τον τίτλο «ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ».

Η επιλογή αυτών των δύο παραστάσεων ώστε να γίνουν οι φετινές «γέφυρες» ήταν εύκολη και προφανής, αφού:

Από τη μία πλευρά, ο Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε μια ηρωϊκή, άκρως αιρετική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, η οποία ξεχώρισε στην εποχή της, αλλά ακόμη ξεχωρίζει και θα ξεχωρίζει στους αιώνες τόσο για το συγγραφικό έργο και την αιρετική σκέψη του ανδρός, όσο και για τον αδιαπραγμάτευτο τρόπο διαχείρισης της προσωπικής του ζωής και της δημόσιας εικόνας του απέναντι στις υποκριτικές αντιλήψεις της εποχής του. Στο έργο «Όσκαρ Ουάιλντ: Το Φιλί του Ιούδα», ο David Hare, με αριστοτεχνικό τρόπο, παρουσιάζει τις δυο νύχτες-κλειδιά στη ζωή και την πορεία του Όσκαρ Ουάιλντ, την πρώτη όταν αυτός επιλέγει να μείνει συνεπής στα προσωπικά του πιστεύω με αποτέλεσμα την φυλάκισή του για δυο χρόνια και την καταδίκη του σε καταναγκαστικά έργα για την σχέση του με το Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας και την δεύτερη όταν ο Λόρδος Άλφρεντ Ντάγκλας τον εγκαταλείπει άρρωστο, ανήμπορο, μακριά από την πατρίδα του και μέσα σε απόλυτη φτώχεια δίνοντάς του «Το Φιλί του Ιούδα».

Παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης (Όσκαρ Ουάιλντ), Αλέξανδρος Αμερικάνος (Λόρδος Άλφρεντ Ντάγκλας), Βασίλης Μαργέτης (Ρόμπι Ροςς), Τίτος Λίτινας (Περίγυρος)

Θα παιχτεί για δέκα οκτώ παραστάσεις μόνο, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8 το βράδυ. Πρεμιέρα: Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013.

Από την άλλη, ο Τζων Λέννον υπήρξε κορυφαία αιρετική μορφή που συγκλόνισε και ακόμα συγκλονίζει τόσο με την μουσική του όσο και με την ηγετική του στάση, η οποία διαμόρφωσε συνειδήσεις και οδήγησε σε πολιτική και κοινωνική μεταστροφή ολόκληρες γενιές. Αυτή του η στάση, πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο για καλλιτέχνη της εποχής του και η καταλυτική επίδραση την οποία είχε, οδήγησε, στην δολοφονία του, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν κατ’ ουσίαν «ανεξιχνίαστη». Στο έργο «Τζων Λέννον: Το Σκαθάρι και τα Μάτια σας», ο Mark St. Germain, μέσα από την σχέση δύο πρακτόρων του FBI, στους οποίους έχει ανατεθεί η στενή παρακολούθηση του Τζων Λέννον, αποκαλύπτει το πραγματικό υλικό του φακέλου που τηρούσε το FBI για τον Τζων Λέννον. Ο δικηγόρος του Τζων Λέννον έκανε δίκη κατά του Αμερικανικού κράτους για την απόκτηση αυτού του φακέλου, τον οποίο, στη συνέχεια, παρέδωσε στον Mark St. Germain ώστε να χρησιμεύσει ως βάση για αυτό το έργο. Όπως και έγινε.

Παίζουν: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Χάουαρντ), Λευτέρης Βασιλάκης (Ντάνιελ)

Θα παιχτεί για δέκα οκτώ παραστάσεις μόνο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8 το βράδυ. Πρεμιέρα: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013.

Τιμές εισιτηρίων: 12 Ευρώ (Κανονικό), 10 Ευρώ (μειωμένο), 8 Ευρώ (για σχολεία)