Πώς γίνονταν οι εμπορικές συναλλαγές, τι φόρους πλήρωναν και πώς χειρίζονταν την ιδιοκτησία;  Τι ρόλο έπαιζαν η ορθόδοξη και η καθολική εκκλησία στην καθημερινότητα των Ναξιωτών;    

Όλες αυτές οι ερωτήσεις και άλλες όψεις της ναξιακής καθημερινότητας, όπως η σχολική ζωή, οι γάμοι και θάνατοι, φωτίζονται μέσα από τα έγγραφα δυο σπάνιων συλλογών που εντόπισε και παρουσιάζει το Ιστορικό Αρχείο της Νάξου.   

Δούκες και καντζελάριοι, πασάδες και καδήδες, Ιησουϊτες μοναχοί και Άγγλοι πρόξενοι, Οθωμανοί, Εβραίοι και Λατίνοι, ταξιδιώτες και κουρσάροι διηγούνται τις μικρές ιστορίες τους, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας τη Νάξο των περασμένων αιώνων.   

«Σας περιμένουμε για να σας ξεναγήσουμε σ’ αυτό τον γοητευτικό κόσμο και να χαμογελάσουμε μαζί με το παράπονο του δούκα που  χαρίζει την περιουσία του "δια την στενοχωρίαν των καιρών, διότι [..]τότες εβασίλευεν η αρχοντιά και ευγένεια, και τώρα βασιλεύει ανάγκη, στενοχώριες και βάσανα"» αναφέρεται.

Έκθεση αρχειακού υλικού 11-26 Σεπτεμβρίου
    
Στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου "Ιάκ. Καμπανέλλης" από τις 11 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου,η έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού - νοταριακά έγγραφα - μαρτυρίες μιας ιστορικής περιόδου μακράς διάρκειας, 15ος - 19ος αι., με τίτλο "Από το Φράγκικο στο Ρωμαίικο".

Η Έκθεση λειτουργεί 

Τετάρτη - Παρασκευή

12:00 - 15:00 & 18:00 - 21:00

Σάββατο - Κυριακή

11:00 - 15:00 & 18:00 - 22:30

Μαρία Παπαγιάννη
Γ.Α.Κ.- Ιστορικό Αρχείο Νάξου

TAGS