Με την Ιερουσαλήμ να στοιχειώνει το μυαλό τους, οκτώ ήρωες τριγυρίζουν μόνοι στη γη, μέχρι τα βήματά τους να συντονιστούν απροσδόκητα και να αποσυντονιστεί ο κόσμος τους, μέχρι να αποδείξουν ότι όλοι είμαστε ικανοί για τα πάντα, ότι όλοι είμαστε και θύτες και θύματα.

Ωμό και ποιητικό, σαν ένα σύγχρονο θεατρικό φιλμ νουάρ, το μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες, «Ιερουσαλήμ», παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή της Βάνας Πεφάνη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία, και του Γιάννη Καρκανεβάτου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, Τετάρτη με Κυριακή στις  9.30 το βράδυ.

Μια ανατριχιαστική αλήθεια

Βραβευμένος στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία με το Βραβείο Ζοζέ Σαραμάγκου - ο οποίος, μάλιστα,  έχει δηλώσει γι’ αυτόν ότι σίγουρα θα είναι το επόμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την Πορτογαλία, με τα βραβεία LER/ Millenium - BCP και Portugal Telecom 2007 (Βραζιλία) για το μυθιστόρημα «Ιερουσαλήμ», και με τα βιβλία του να έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες, ο Γκονσάλο Μ. Ταβάρες αποδεικνύει με αυτό το έργο μια ανατριχιαστική αλήθεια.

Αγγίζοντας την ιστορία, την ψυχιατρική, την εκκλησία τη μνήμη και τη σχιζοφρένεια, επαληθεύει ότι ο καθένας μας είναι εν δυνάμει μελλοντικός δήμιος και μελλοντικό θύμα, δηλαδή, δέκτης και μεταδότης βίας και ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να βρεθούμε στη θέση των βασανιστών ή των βασανιζόμενων.

«Όργανά» του γι’ αυτή την επαλήθευση είναι οκτώ μοναχικοί άνθρωποι, σε μια συγκεκριμένη στιγμή μιας ιδιαίτερης ημέρας. Η σύζυγος, τρόφιμος για χρόνια σε ψυχιατρική κλινική. Ο ψυχίατρος που φιλοδοξεί να σχεδιάσει το γράφημα, που θα απεικονίζει την κατανομή της φρίκης διαμέσου των αιώνων. Ο εραστής της συζύγου, κατά την διάρκεια της κοινής τους παραμονή στην κλινική. Ο γιατρός με διοικητική θέση. Ο προβληματικός παροπλισμένος πολιτικός. Ένα ανάπηρο παιδί.  Ο πρώην πολεμιστής που κυκλοφορεί διαρκώς οπλισμένος, αδυνατώντας να ησυχάσει από το φόβο μιας διαρκούς απειλής, και μία πόρνη.

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική διασκευή: Βάνα Πεφάνη – Γιάννης Καρκανεβάτος, σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη, σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λυτζέρης, βίντεο αρτ: Νίκος Γιαβρόπουλος, σχεδιασμός φώτων: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ήχοι: DNA Lab, επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Μάτσκαρης, βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μητρόπουλος – Μαργαρίτα Παπαντωνάκη. Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Στριφτάρης, Κοραής Δαμάτης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Κυριάκος Κοσμίδης, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206 – Ταύρος, τηλ.: 210 3418579. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 9 ευρώ, ατέλεια: 5 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Ιδρύματος, καταστήματα Public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραίας και Αγ. Παρασκευής), τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr.