Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα καλεί την κοινωνία να υπερασπίζεται τις ηθικές αξίες στο νέο του μυθιστόρημα, το οποίο τιτλοφορείται El Héroe Discreto (Ο Διακριτικός Ήρωας) και κυκλοφορεί από σήμερα στην Ισπανία και στη Λατινική Αμερική.

Η υπόθεση του βιβλίου, το οποίο διατίθεται από τον εκδοτικό οίκο Alfaguara, εκτυλίσσεται στην παραθαλάσσια πόλη Πιούρα, όπου ο περουβιανός-ισπανός συγγραφέας πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας. Πρωταγωνιστούν δύο χαρακτήρες που προσπαθούν να τηρούν τις ηθικές τους αρχές σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

Ο ένας από τους χαρακτήρες, ο μικροεπιχειρηματίας Φελίσιτο Γιανακέ, αρνείται να πληρώσει κακοποιούς που τον εκβιάζουν για να του αποσπάσουν χρήματα. Ο δεύτερος, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Ισμαέλ Καρέρα, αποφασίζει να εκδικηθεί τα παιδιά του, που θέλουν να τον δουν νεκρό για να κληρονομήσουν την περιουσία του.

«Ζούμε σε ένα κόσμο στον οποίο η φιλοδοξία συχνά οδηγεί να συντρίβονται οι αρχές και οι αξίες», δήλωσε ο 77χρονος συγγραφέας παρουσιάζοντας το βιβλίο στη Μαδρίτη χθες.

Περιέγραψε την διαφθορά ως έναν «αληθινό καρκίνο για την ανάπτυξη», ένα φαινόμενο το οποίο πλήττει τόσο τον αναπτυσσόμενο, όσο και τον βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο.

Ο Βάργκας Λιόσα είπε ότι το μυθιστόρημά του τιμά τους «ανώνυμους ήρωες» οι οποίοι δρουν ως η «εφεδρεία ήθους» της κοινωνίας. Το μυθιστόρημά του, πρόσθεσε ο ίδιος, περιέχει «πολλές αποδείξεις για το ότι τη ζωή αξίζει να την ζεις».

Το προηγούμενο μυθιστόρημα του Λιόσα, Το Όνειρο του Κέλτη, είχε δημοσιευθεί στα ισπανικά το 2010, τη χρονιά που του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.