current views are: 1

16 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση06:49

Μισός αιώνας τραγουδιού για τη Μαρία Φαραντούρη

Παρόλο που συμπληρώνει 50 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη «Χθες άρχισε να τραγουδά», σύμφωνα με τον τίτλο της μεγάλης συναυλίας που θα παρουσιάσει για τον εορτασμό αυτής της επετείου.

Δημοσίευση 06:49’
αρθρο-newpost

Παρόλο που συμπληρώνει 50 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη «Χθες άρχισε να τραγουδά», σύμφωνα με τον τίτλο της μεγάλης συναυλίας που θα παρουσιάσει για τον εορτασμό αυτής της επετείου.

Παρόλο που συμπληρώνει 50 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη «Χθες άρχισε να τραγουδά», σύμφωνα με τον τίτλο της μεγάλης συναυλίας που θα παρουσιάσει για τον εορτασμό αυτής της επετείου.

Με τη φιλική συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, της Έλλης Πασπαλά και της Σαβίνας Γιαννάτου, η Μαρία Φαραντούρη θα γιορτάσει τον μισό της αιώνα στο τραγούδι, στο Ηρώδειο, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, με τη μοναδική συναυλία «Χθες άρχισα να τραγουδώ», η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση του έργου του σωματείου «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
 

Μια σχέση ζωής

Η διεθνούς κύρους ερμηνεύτρια, που δεν έπαψε ποτέ να πειραματίζεται και να τολμά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, θα μας «θυμίσει» αξέχαστα τραγούδια, που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου σημαδεύοντας τη μνήμη και την ψυχή μας. Ιδιαίτερη στιγμή θα είναι η μουσική αναφορά στη σχέση ζωής που την ενώνει με τον σπουδαίο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος την ανακάλυψε το 1963.

Μπαίνοντας και πάλι στον ποιητικό κόσμο αυτού του ανθρώπου, που επιμένει να αναζητά το άπιαστο όνειρο και την ουτοπία, σε έναν μουσικό τόπο όπου συναντιούνται το συλλογικό και το προσωπικό στοιχείο, η ιστορία και το βίωμα και η ποίηση γίνονται  τραγούδι, και  η Μαρία Φαραντούρη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη σουίτα, με τίτλο «Poetica», σε ποίηση Διονύση Καρατζά και Γιάννη Θεοδωράκη, η οποία αναδεικνύει την λυρική υπαρξιακή πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από την συνθετική ενορχηστρωτική ματιά του Τάκη Φαραζή.

Ρεπερτόριο με περγαμηνές

Επίσης, θα τραγουδήσει αποσπάσματα από το μεγάλο ρεπερτόριό της και από το έργο μεγάλων ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, αλλά και ξένων συνθετών, όπως οι Ζουλφί Λιβανελί, Κουρτ Βάιλ, Τσαρλς Λόιντ, Λούτσιο Ντάλα, σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Άγγελου Σικελιανού, Νίκου Γκάτσου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Πάμπλο Νερούδα, Μπέρτολτ Μπρεχτ, αλλά και των στιχουργών Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου και Κώστα Καρτελιά.

Ένα ταξίδι χωρίς τέλος

Όπως σημειώνει η ίδια γι’ αυτή τη βραδιά: «Ταξίδεψα με τα φτερά της μουσικής, της ποίησης, της ελληνικής γλώσσας. Ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Μεγάλωσα με το τραγούδι μου, μαζί του γνώρισα τον κόσμο και αγάπησα τους ανθρώπους. Τραγούδησα τον αγώνα, τη χαρά, τη θλίψη τους. Με την τέχνη μου ερωτεύτηκα τη ζωή, πίστεψα στην ελπίδα, και είμαι εδώ, παρούσα. Το κορίτσι από τη Νέα Ιωνία, με το όνειρο που συνεχίζει, γιατί χθες άρχισα να τραγουδώ».

Για τα δικαιώματα των παιδιών

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού»  είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού και δραστηριοποιείται μέσα και έξω από τα σχολεία, οργανώνει προγράμματα για τη φιλαναγνωσία, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και υποστηρίζει ευάλωτες ομάδες παιδιών. Λειτουργεί σε ολοήμερη βάση το «Εργαστήρι Πολιτισμού» για τα παιδιά στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης (Αλκαμένους 11, τηλ.: 210 8846590), ενώ οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών και φίλων, καθώς και από  δωρεές κοινωνικής ευαισθησίας.

Συντελεστές
Την ορχήστρα αποτελούν οι: Πάνος Δράκος (φλάουτο), Ντέιβιντ Λιντς (σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο), Κώστας Καρακατσάνης (βιολί, μαντολίνο), Μίσα Σμιρνώφ (βιόλα), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο), Κώστας Χατζόπουλος (κιθάρες), Τάκης Φαραζής (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Θέμης Συμβουλόπουλος (κρουστά), Στέφανος Λογοθέτης (ντραμς).

Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 90 ευρώ, Α’ ζώνη: 70 ευρώ, Β’ ζώνη: 50 ευρώ, Γ’ ζώνη: 35 ευρώ, άνω διάζωμα: 20 ευρώ,  μειωμένο: 15 ευρώ (τα μειωμένα εισιτήρια αφορούν φοιτητές, μαθητές και παιδιά έως 18 ετών και ανέργους με κάρτα ΟΑΕΔ και εκδίδονται σε περιορισμένο αριθμό), ειδική τιμή για ΑΜΕΑ και συνοδούς: 15 ευρώ (συγκεκριμένες θέσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα στις δυο πρώτες σειρές της κερκίδας Α). Προπώληση: καταστήματα Public, Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr.