Η διεθνώς καταξιωμένη και βραβευμένη εικαστική δημιουργός Carol Wax, έρχεται ξανά στην Αθήνα, με την ευκαιρία της έκθεσης «Ο Χορός των Σκιών» στο Μουσείο Ηρακλειδών(5/3-19/6), για να ξεναγήσει τους Έλληνες φιλότεχνους στο μαγικό κόσμο της.

Η έκθεση περιλαμβάνει 100 δημιουργίες της σύγχρονης Νεοϋορκέζας εικαστικού Carol Wax, με τις μετζοτίντες (τεχνική στην χαλκογραφία) να κυριαρχούν αριθμητικά, πλαισιωμένες από ζωγραφική σε χαρτί, με μολύβι και μικτή τεχνική.

Οι παλιές ραπτομηχανές, οι γραφομηχανές, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, τα παιχνίδια, τα όργανα, οι κάμερες, οι προβολείς, τα υφαντουργικά προϊόντα και τα άλλα στοιχεία, που συλλέγει η καλλιτέχνης, αποτελούν την πηγή έμπνευσής της.

Η συμβίωση με αυτά τα αντικείμενα στο σπίτι και στο στούντιό της και η διαρκής μελέτη τους από διαφορετικές οπτικές γωνίες, την οδηγούν σε νέους, πρωτότυπους τρόπους ανάγνωσης παλαιών θεμάτων:

«Tα συνηθισμένα αντικείμενα σ’ εμένα φαίνονται ασυνήθιστα. Παλιά και καινούργια πεταμένα υλικά, μου αποκαλύπτουν τη φύση του πολιτισμού μας και το πώς αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά πράγματα. Τα κοινά αντικείμενα είναι στην πραγματικότητα γεμάτα με μαγικούς και συμβολικούς συνειρμούς, οι οποίοι αντανακλούν και επηρεάζουν τη ψυχή. (…) Το ενδιαφέρον μου γι αυτά έγινε πιο έντονο όταν άρχισα να τα παρατηρώ, πεταμένα στο δρόμο. Όποτε τυχαίνει να βρω τέτοια υλικά (κιτς πράγματα από φτωχομάγαζα, αστεία μικροδώρα, σπασμένα παιδικά παιχνίδια κ.ά.), αναρωτιέμαι πώς δημιουργήθηκαν και πόσος κόπος χρειάστηκε για να γίνουν. Πόσα προσχέδια, πόσες συναντήσεις, πόσα πρωτότυπα, πόσα υπηρεσιακά σημειώματα, πόσες ώρες, πόσο πλαστικό και πόση ενέργεια χρειάστηκε για την κατασκευή τους; Ποιός αγόρασε αυτά τα είδη, πώς τα χρησιμοποίησε κι αν ένοιαξε κανέναν το ότι τα ξεφορτώθηκε; Ακόμη και όταν τύχει να βρω ένα πεταμένο παιδικό καλτσάκι, σκέπτομαι τον κόπο που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί, τις σκέψεις της μητέρας όταν το αγόρασε και την λύπη που θα προξένησε η απώλειά του. Δεν είναι απλώς ένα χαμένο καλτσάκι - είναι ένα μίνι μελόδραμα για τα ανθρώπινα πάθη. Κάθε αντικείμενο και ο τρόπος που βρέθηκε, μας φωνάζουν: «Προσέξτε! Κάτι συνέβη!».

Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Αθήνα η καλλιτέχνις θα λάβει μέρος σε εργαστήρια που διοργανώνει το μουσείο .

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 19 Ιουνίου 2011.