Μετά και τη δεύτερη παρουσίασή της στην Πειραιώς 260, η «ΙΛΙΑΔΑ» ο «θεατρικός άθλος» του Στάθη Λιβαθινού, όπως την ονόμασαν πολλοί, θα παρουσιαστεί στο Εθνικό θέατρο της Ολλανδίας Stadsschoumburg, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Η παράσταση επιλέχθηκε κι εντάχθηκε στο πρόγραμμά του για την περίοδο 2013-2014, από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Stadsschoumburg.

Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας ανέβηκε θεατροποιημένη για πρώτη φορά από τον Στάθη Λιβαθινό και τη θεατρική του ομάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του σε μια πεντάωρη –περίπου- παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα άπο το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.