«Παναγιώτης Τέτσης: Χαρακτική» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζει αύριο -παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη το Μορφωτικό Ίδρυμα της εθνικής Τράπεζας στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης – στη βίλα Καπαντζή-Βασ. Ολγας 108.

«Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο» δηλώνει ο 88χρονος σήμερα Παναγιώτης Τέτσης περιγράφοντας τη σχέση του με την χαρακτική.

Ο Υδραίος από καταγωγή αλλά και από ...συνείδηση και επιλογή καλλιτέχνης, ο χαρακτηρισμένος ως κολορίστας ζωγράφος, θα βρίσκεται αύριο στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης με τα 61 χαρακτικά του έργα της συλλογής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας που καλύπτουν χρονολογικό φάσμα δημιουργίας 20 ετών, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως τη δεκαετία του ’80.

Γεννημένος στην Ύδρα το 1925 πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής το 1940 από τον Γερμανό ζωγράφο και χαράκτη Κ. Φρισλάντερ, αλλά η καθοριστική στροφή για τη ζωή του έγινε με τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Το 1943 άρχισε σπουδές ζωγραφικής στο προπαρασκευαστικό τμήμα της ΑΣΚΤ και από το 1944 κανονικές σπουδές στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Παρθένη. Αποφοίτησε το 1949 και συνέχισε τις σπουδές με υποτροφία του ΙΚΥ ως ελεύθερος σπουδαστής στην Ecole des Beaux-Arts (1953-56) στο Παρίσι. Εκεί τον απορρόφησε περισσότερο η χαρακτική και ειδικά η χαλκογραφία, με δάσκαλο τον E.J.Goerg. Το 1960 με τρίμηνη υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης μελέτησε την ιταλική τέχνη στα μουσεία και το 1972 μια χορηγία του Ιδρύματος Ford του επέτρεψε να αφοσιωθεί απερίσπαστος στη ζωγραφική και τη χαρακτική. Το διδακτικό του έργο το αρχίζει το 1951, όταν διορίζεται επιμελητής –με καθηγητή τον Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα– στην έδρα του ελεύθερου σχεδίου στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δίδαξε επίσης (1958-1976) στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών (μετέπειτα Σχολή Βακαλό), του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος, καθώς και στη Σχολή Σχεδιαστών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου (1958-1962). Το 1976 εξελέγη καθηγητής στο Γ΄ εργαστήριο ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε και πρύτανης το διάστημα 1989 έως 1991, και δίδαξε έως το 1992. Από το 1993 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


Η έκθεση  θα διαρκέσει ως τις 24 Νοεμβρίου 2013 (Τρίτη-Κυριακή) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.