«Έχουν περάσει κιόλας 13 χρόνια που η Ελευθερία Σαπουντζή δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Έφυγε μια εποχή που μας έδινε υποσχέσεις και μας άφηνε ακόμα να ελπίζουμε. Εμείς στο μεταξύ μεγαλώσαμε, φθαρήκαμε, απογοητευτήκαμε και ζούμε μια πραγματικότητα, θα μπορούσα να πω, εφιαλτική. Η Ελευθερία όμως, αυτό το λαμπερό και προικισμένο κορίτσι, ζει αμετάβλητα νέα στη μνήμη μας, και το παράδειγμα της σύντομης αλλά γεμάτης δημιουργικότητα ζωής της είναι μια πηγή ελπίδας αυτή τη ζοφερή εποχή.

Το βραβείο που καθιερώθηκε στη μνήμη της και φέρει το όνομά της, έχει σκοπό να υποστηρίξει -κι όχι μόνο με ελπίδες- άλλες νέες καλλιτέχνιδες στη δύσκολη πορεία τους στο θέατρο, στους τομείς της Σκηνοθεσίας, της Υποκριτικής και της Μετάφρασης, όπου κι εκείνη είχε διαπρέψει.

Η επιτροπή που συνεκλήθη για την απονομή του βραβείου «Ελευθερία Σαπουντζή» 2013, και αποτελείτο από τους Άννη Κολιτσιδοπούλου, Ελένη Μανωλοπούλου,Έφη Γιαννοπούλου, Δημήτρη Καρατζά και Γιώργο Δεπάστα πρότεινε ως υποψήφιες έξι νέες γυναίκες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία.

Πρόκειται για τις ηθοποιούς: Νεφέλη Κουρή, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αμαλία Νίνου, Ελίνα Ρίζου

Και τις σκηνοθέτιδες: Αργυρώ Χιώτη και Ελεάννα Τσίχλη.

Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει για τη φετινή χρονιά την σκηνοθέτιδα Αργυρώ Χιώτη, για την πολύχρονη και επίμονη σκηνοθετική της δραστηριότητα, αλλά και για τα σημαντικά δείγματα υποκριτικής που έχει να επιδείξει όπως και για το καλλιτεχνικό ήθος που τη διακρίνει» σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Θεατρικής Εταιρίας Πράξη, Μπέττυ Αρβανίτη.