Το ελληνικό τοπίο της μουσικής δωματίου εμπλουτίζεται με το νεοσύστατο Kyklos Ensemble, το οποίο φιλοδοξεί να εξερευνήσει δημιουργικά και διαδραστικά τα όρια της τέχνης, επιστρατεύοντας μια πλειάδα Ελλήνων σολίστ που έχουν διακριθεί τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

To νεαρό και δυναμικά εξελισσόμενο ορχηστρικό σχήμα θα δώσει δύο συναυλίες , την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης: 20.30), στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς «Σύγχρονη μουσική δημιουργία»με δύο αριστουργήματα του Νεοκλασικισμού, ειδικά διασκευασμένα για μικρό σύνολο, που φέρουν την υπογραφή των Ιγκόρ Στραβίνσκυ (1882-1971) και Ρίχαρντ Στράους (1864-1949).

Τους μουσικούς θα καθοδηγήσει από το πόντιουμ ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Kyklos Ensemble. Τις συναυλίες θα προλογίσει μουσικά ο νεαρός κλαρινετίστας Ηλίας Σκορδίλης, που θα ερμηνεύσει την Πρώτη ραψωδία για κλαρινέτο και πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ. Στο πιάνο η Ελένη Νικολαΐδη.

Η γέννηση του Kyklos προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διερεύνηση των ορίων της τέχνης τους. Όλες οι λειτουργίες και δραστηριότητες του συνόλου διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταποδοτικότητας και έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων: την παρουσίαση ευρέος φάσματος της κλασικής και σύγχρονης μουσικής ελληνικής και ξένης‒, καθώς και λυρικών έργων σε διασκευή για σύνολο μουσικής δωματίου, την προβολή της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω της παραγγελίας έργων σε νεοεμφανιζόμενους συνθέτες, τη συνεργασία με άλλες μορφές τέχνης αλλά και τις επιστήμες, την εκπαίδευση νεαρών μουσικών, την οργάνωση συναυλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και περιβαλλοντικού προσανατολισμού, κ.ά.. Γενικός διευθυντής του συνόλου είναι ο σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας και καλλιτεχνικός διευθυντής ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης.