Δύο έργα του Γεωργίου Βιζυηνού θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει το κοινό από την επόμενη εβδομάδα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πρόκειται για τα έργα «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» και «Το αμάρτημα της μητρός μου», που ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη από τις 14 και τις 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» αφορά στο αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, ορφανός από πατέρα, το 1859, στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ' ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ' ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, για «το μόνον της ζωής του ταξείδιον», ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.

«Μόνο αν υποθέσει κανείς την απουσία του Βιζυηνού ως διηγηματογράφου από τα ελληνικά γράμματα, θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει πληρέστερα την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξής του. Θα έμοιαζε πιθανόν σαν να έλειπε ο Καβάφης από την ποίηση ή πιο σημερινά, ο Χατζιδάκις από τη μουσική» σημειώνει ο Δήμος Αβδελιώδης για την τέχνη του Βιζυηνού.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ο ίδιος ο Βιζυηνός, στην έναρξη του εν λόγω διηγήματος, παραθέτει το γοητευτικό παραμύθι του ραφτόπουλου με τη Νεράιδα/Μητέρα τέχνη που τον εμπνέει και τον καθοδηγεί να ολοκληρώσει σε μια νύχτα το υπεράνθρωπο έργο που του ανέθεσε ο βασιλιάς ώστε να γίνει αντάξιος του έρωτα της βασιλοπούλας και να γλιτώσει το θάνατο. «Δημιουργεί έτσι, μια θαυμάσια παραβολή της λειτουργίας και του σκοπού της τέχνης, που τίθεται από το νόμο του 'Άλλου' με όρους δραματουργικής και αισθητικής αρτιότητας τέτοιας, που να μη φαίνεται το έντεχνο της κατασκευής» προσθέτει o Δ. Αβδελιώδης.

Στην παράσταση που ανεβαίνει από τις 14/10 έως τις 25/11 παίζει η Δανάη Ρούσσου (Κάθε Δευτέρα, στις 21:30, εκτός από 4 & 18 /11).

Σε αυτό το εξομολογητικό οικογενειακό δράμα πρωταγωνιστούν δυο ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και η Ρένα Κυπριώτη.