current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση19:05

Η εικονογράφηση της αυτοβιογραφίας του Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη

Την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη. 

Δημοσίευση 19:05’
αρθρο-newpost

Την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη. 

Την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Πειραιώς, αναπλάθει το περιβάλλον μέσα στο οποίο έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία ο σπουδαίος ζωγράφος.

Η έκθεση με τίτλο «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Το πρώτο μέρος ανοίγει τις πύλες του για το κοινό την Πέμπτη. Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης (στις 20:00 το βράδυ).

Ο επισκέπτης ξεκινώντας από τα χρόνια της παιδικής ηλικίας του Γιάννη Τσαρούχη στον Πειραιά, την Αθήνα και την Κηφισιά θα περιδιαβεί μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη την εποχή του, τα ακούσματα του, τις γνωριμίες τους, τις συναναστροφές του, τους συνεργάτες τους, τους δασκάλους του. 

Θα «συναντήσει» πρόσωπα όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Κωνσταντίνος Παρθένης ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Teriade και πολλούς άλλους σε μία περιήγηση που θα συμπληρώνεται με φωτογραφικό υλικό, κείμενα και συνεντεύξεις του ιδίου, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο». 

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται από το Μουσείο Μπενάκη από τον Νοέμβριο του 2012 στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου του 2014.