Το 104 φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα το (βραβευμένο με το βραβείο Buero Vallejo) έργο με τίτλο «Διαδρομές Υψηλού Κινδύνου» του καταλανού συγγραφέα Ιγνάσι Γκαρσία σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παλίλη με τη Ζωή Ξανθοπούλου.

Η παράσταση ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη στην Αθήνα στο θέατρο 104 και παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα στο θέατρο Nau Ivanow της Βαρκελώνης, με εξαιρετική ανταπόκριση και κριτικές.

-    Έχεις υπάρξει τουρίστας σε «πόλεμο»;
-    Πόσο επικίνδυνα είναι εκεί έξω;
-    Μέχρι που μπορεί να φτάσεις για να μη χαθούν όλα όσα έχεις;

Από την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της, η παράσταση επιστρέφει στο θέατρο 104, για ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων.  

Με ανατρεπτικό ύφος, ο Ιγνάσι Γκαρσία (που παρουσιάζεται ως συγγραφέας για πρώτη φορά στη χώρα μας) δημιουργεί μια ρεαλιστική, παράξενη ξενάγηση των θεατών σε ένα εμπόλεμο περιβάλλον , σχολιάζοντας τα δεινά της σύγχρονης εποχής. Ο βραβευμένος (με το βραβείο Buero Vallejo) μονόλογος συμβαίνει σε «πραγματικό» χρόνο και διαρκεί όση ώρα διαρκεί η ιδιότυπη αυτή ξενάγηση. Με όχημα το χιούμορ, την ανατροπή, την έκπληξη και το διεισδυτικό βλέμμα, ο θεατής εισέρχεται στον κόσμο της Μπέρτα και του σύγχρονου «βομβαρδισμένου» πολιτισμού. Η Μπέρτα είναι ξεναγός σε ένα τουριστικό γραφείο που οργανώνει εκδρομές σε εμπόλεμες ζώνες. Σε καθημερινή βάση, επισκέπτεται με το γκρουπ της (τους θεατές) ένα εγκαταλελειμμένο χώρο για να παρακολουθήσουν την πρώτη «ατραξιόν» της ημέρας. Το τηλεφώνημα που δέχεται η Μπέρτα από το αφεντικό της τη συγκεκριμένη μέρα, όμως, θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις…  

Παίζει η Ζωή Ξανθοπούλου