Αυλαία σήκωσε βράδυ της Πέμπτης το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, επιστρέφοντας δυναμικά μετά από τέσσερα χρόνια για να παρουσιάσει έως τις 27 Οκτωβρίου νέες κινηματογραφικές μορφές και παλιές πρωτοποριακές δημιουργίες.

Το φιλόδοξο δεκαήμερο πρόγραμμα άνοιξε με την κωμωδία «Les Grandes Ondes (a l'Ouest)» («Τα μεγάλα κύματα» ( προς τη Δύση), παρουσία του σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ.

«Όταν οι καιροί είναι σκληροί πρέπει να γυρίζουμε κωμωδίες» είπε ο Ελβετός σκηνοθέτης, θυμίζοντας τα λόγια του «μάστορα της κωμωδίας», Ερνστ Λούμπιτς. Η ταινία του Λ.Μπαγέ εκτυλίσσεται στην Πορτογαλία της δεκαετίας του '70 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Γαριφάλων.

Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς (Χαρούν Φαρόκι, Πέδρο Κόστα, Ρομπέρτο Ροσελίνι), σύσταση νέων τμημάτων (και διαγωνιστικού), οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, συζητήσεις, εργαστήρια) και εικαστικές εκθέσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, «επιδιώκει να αναδείξει την εγγενή πολυμορφία της κινηματογραφικής δημιουργίας και να καλλιεργήσει μια νέα κινηματογραφοφιλία, στο καλλιτεχνικά ανήσυχο κοινό όλων των ηλικιών και κατηγοριών, στους φιλότεχνους και σκεπτόμενους ανθρώπους εν γένει» σημειώνει η γενική γραμματέας του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της για την έναρξη του φεστιβάλ.

Στο ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν εννέα μεγάλου μήκους και έντεκα μικρού μήκους ταινίες, καθώς και αναδρομικό αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα.

Στις 25/10 οργανώνεται ημερίδα με θέμα «Κινηματογραφοφιλία ξανά» σε συνεργασία με το σύνδεσμο ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών (ACE).